.

Как да напишем Доклад

Докладването е комуникативна дейност, при която се представя обобщена информация от различни източници, разработващи важни проблеми от конкретната област. Използва се главно в сферите на научния, икономическия и обществения живот. Докладването и използван

Докл
дването е комуникативна дейност, при която се представя обобщена информация от различни източници, разработващи важни проблеми от конкретната област. Използва се главно в сферите на научния, икономическия и обществения живот. Докладването и използването на информация от докладите представлява необходимо звено в работата на различните общности.
Докладването има три главни етапа: изготвяне, представяне и обсъждане на доклада. В първия и втория етап основна е ролята на докладващия, а в третия- на аудиторията.

Структурно оформяне на доклада
Докладът е текст с познавателна функция. Целта му е да информира аудиторията по конкретна тема, без да дава оценка за съдържанието на информацията, а само да я представя.
В уводната част на доклада се представя проблемът, на който той е посветен.
В същинската част се излага сбито и по същество съпоставената информация от различните източници за предмета на доклада.

Изготвяне на доклада
Изготвянето на доклада не е механично преписване на откъси от различните източници в произволно избран ред. То представлява извличане на информация от чуждите текстове, осмислянето и съпоставянето `и. Изпълняват се следните стъпки:
1. Анализационен прочит на текстовете.
2. Съпоставка на резултатите от анализиционните прочити по отношение на общото и различното между:
- съдържание (микротеми, основни предмети и съществена информация на смисловите части);
- смислови ядра (тезите на различните автори по микротемите и предметите, както и обем на представянето им).
3. Обобщаване на извлечената от източниците информация и планиране на доклада.
4. Написване на доклада.

Публично докладване
Целта на докладването е да представим предмета си по такъв начин, че слушателите ни лесно да ни разберат. Докладът не трябва да е прекалено дълъг и по възможност да не допускаме да ни прекъсват с въпроси, докато докладваме. Трябва да говорим достатъчно силно и с подходящ темп, за да ни разбират всички и да подготвим достатъчно нагледни материали, като отбелязваме с големи букви или различен цвят главните моменти в доклада си, за да не ги пропуснем, докато говорим. След като приключим с представянето на доклада си, е време да дадем думата на публиката за въпроси и да не забравим в края на обсъждането да благодарим на всички за вниманието.

Изготвяне на доклад
1. Анализационен прочит на текстовете.
2. Терминологичен речник.
3. Четене на текста на смислови части.
4. Обобщаване на извлечената от източниците информация и планиране на доклада.
5. Написване на доклада.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...