.

Какво представлява кросфит тренировката?

Какво представлява кросфит тренировката?
Снимка: thinkstockphotos.com

Кросфитът набира все по-голяма популярност и вече се предлага в голяма част във фитнес салоните в страната. Идеята му е да създаде цялостна физическа добра форма, психическа сила и издръжливост.

 

Какво представлява цялостната добра спортна форма?

 

Те предполага отлично развити умения в 10 сфери – дихателна и силова издръжливост, сърдечно-съдова, гъвкавост, координация, баланс, ловкост, точност, сила, скорост и експлозивност.

 

 

За да може човек да развие добре тези умения, то трябва да е едновременно щангист и гимнастик, защото по време на тренировките се комбинират елементи от гимнастика, вдигане на тежести, гребане и бягане. Използват се уреди като медицински топки, дъмбели, пудовки, успоредки, лостове за набирания и щанги. Тренировките са бързи и високоинтензивни и често без почивки.

 

До какво водят кросфит тренировките?

 

Те определено имат доста положителни ефекти като повишаване издръжливостта, силата, гъвкавостта, координацията и баланса, ловкост, скорост, точност, увеличаване на мускулната маса и засилване на метаболизма.

 

Какви упражнения най-често се правят?

 

Трениращите кросфит наблягат на упражненията мъртва тяга, набиране на лост, клекове, коремни преси, скачане на въжен, кофички, лицеви опори и др. Упражненията са разнообразни и са предназначени за различни части на тялото, като това води до хармонично оформяне на тялото и бързо покачване на мускулна маса. Ако съчетаете тренировките с подходяща диета, ще забележите първите резултати след 6-7 дни.

 

Кросфит игри.

 

Хората, които ходят на фитнес, никога не си организират игри помежду си, но трениращите кросфит често го правят, като по този начин превръщат тренировката в забавление. Има доста кросфит клубове, които организират местни, регионални и международни събития, тренировки и състезания. Кросфит игрите излъчват най-добрите атлети – мъж и жена, като подборът на участниците става на регионални квалификации, които продължават 2 дни и атлетите се състезават в 4-8 тренировки. Комплексите се обявяват няколко часа преди началото на състезанието и всеки път се различни.

Първите кросфитигри са се провели през 2007 година в Аромас, Калифорния.

 

История.

 

Кросфитът е създаден през 80-те години от американския гимнастик Грег Гласмън. Първоначално той е бил популярен сред военните и спец-части, а по-късно и сред населението. През 1995 година Гласмън започва работа като треньор в полицейското управление на Санта Круз, Калифорния и създава първата кросфит зала. През 2001 година се появява и първият кросфит сайт, в който има богата библиотека, статии, видеа и форум.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...