.

Знаеш ли какво е бигорексия

Знаеш ли какво е бигорексия

Чували ли сте за бигорексията? В последно време започна да се говори повече за този проблем. Както знаем, обществото налага какви ли не стереотипи, които влияят много, особено на младото поколение. Това е една от основните причини за болестни състояния като анорексия и булимия. Всъщност, бигорексията е нещо много подобно, но засяга предимно мъжете.

 

Бигорексията или мускулната дисморфия е психично нарушение, което засяга предимно мъже и момчета. Все повече представители на мъжкия пол между 17 и 35 години се разболяват от бигорексия. Тя се изразява в постоянно желание за натрупване на още мускули, по-добър релеф и се основава изцяло на психическа основа. В един момент момчетата започват да се виждат прекалено слаби и смятат, че имат нужда от още релеф. Затова започват да правят много тежки и продължителни тренировки, ограничават дори социалните си контакти, вманиачават се в правилно хранене. При някои по-тежки случаи се стига и до загуба на работното място.

 

Целта на тези мъже е само една: да имат красиво, изваяно тяло с перфектни форми. В повечето случаи те искат да постигнат нещо, което е възможно само с анаболни стероиди.

 

Това заболяване напомня много на анорексията, която засяга предимно нежния пол. И при двете заболявания, важна роля играе детството, когато се формират първите комплекси. Както много момичета искат да отслабнат и спират да се хранят напълно, така и много момчета прибягват до изтощителни тренировки, за да постигнат мечтаното атлетично тяло.

 

Според психолозите детството играе много важна роля при бигорексията. Болните имат постоянна нужда да променят тялото си и смятат, че не са достатъчно мускулести. Най-често тези момчета са били по-дребни като деца и са търпели подигравки от съучениците си.

 

В началото всичко е съвсем нормално, започва се с програма и нормален режим на хранене. Но после идва вманиачаването – тренировките стават мъчително интензивни, а храненето съвсем изчистено. Въпреки това, страдащите от мускулна дисморфия смятат, че не са постигнали желания резултат и имат нужда от още тренировки. Така започват да изпитват срам от липсата на резултати и „грозното” си тяло.

 

Какви са симптомите? Страдащите от това заболяване постоянно се гледат в огледалото. Те непрекъснато търсят някакъв видим резултат. Живо се интересуват от мазнините в организма и се опитват да ги намалят. Храненето им се превръща във фикс идея, ядат основно протеини. Започват да приемат анаболни стероиди, като смятат, че те не са вредни. Започват чести промени в настроението, безпричинна агресия, депресия и чувство за вина и срам. В един момент бигорексиците започват да носят широки дрехи, за да скрият тялото си или спират да излизат, отчуждават се от близките си, защото ги е срам от тялото им.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...