.

Какво да избереш - кардио или тренировка с тежести?

Какво да избереш - кардио или тренировка с тежести?
Снимка: Dreamstime

Фитнесът е обсебил целия свят. Повече и повече хора фанатично се привързват към стремежа за по-стегнато, по-красиво и по-силно тяло. На първо хрумване винаги изскача тренировката с тежести. Фитнес заниманията са отговорът, който стотици хиляди биха посочили при въпрос - как най-добре бихте поддържали фигурата си. Истината е посредата.

 

Заниманията с тежести са наистина перфектен способ да се поддържа хармонична и атлетична фигура. Фитнесът или бодибилдингът, както е по-правилно да назоваваме този тип спорт, помага да поддържаме мускулите си в оптимална форма, подготвени да се подлагат на стряскащи натоварвания. Дали обаче културизмът е най-правилния вариант да тренира тялото си обикновения човек, който не е професионалист или със стремежи към състезателния подиум? Точно така - говорим за хора, които имат напрегнато и забързано ежедневие, ходят на уроци, подготвят се за кандидатстване в гимназия или университет и имат и други приоритети - като математика, литература, филология...

 

 

Отговорът за младежите, които имат интензивен делник се крие в кардио-тренировките. Ако разполагате с ограничено време през седмицата и трябва да изберете между тренировката с тежести или тази, която да предизвика топене на излишните подкожни мазнини - изберете втората. Кардио-тренировката не само ще забърза метаболизма и обмяната на веществата ви, ще усили кръвообращението ви и ще ви направи по-бодри и концентрирани, но ще даде нужната доза тренировка за сърдечно-съдовата ви система. Сърцето ще заработи по-добре и ще бъде по-тренирано и подготвено за стресови ситуации.

 

Хората практикуващи повече кардио тренировки имат по-бавен пулс. И това е добре. Колкото по-тренирано е сърцето ви, толкова по-малко удара в минута ще изпълнява то. Това оазначава, че един удар на тренираното сърце изтласква повече кръв и върши повече работа и един удар на сърце, с притежател, който води заседнал начин на живот. Будистките монаси в Тибет вярват, че всеки човек е роден с предварително предначертан брой удари на сърцето си и когато те се изчерпат, животът приключва. Ние не знаем дали това е така, но със сигурност човек с по-подготвено чрез подходящи тренировки сърце ще живее повече от такъв, който предпочита дивана или бюрото с компютъра.

 

Предимствата пред фитнеса и културизма. Безспорно спортовете ангажиращи специално оборудване като тежести и уреди са чудесно решение за пристрастените към тренировките. Не всички обаче могат да отделят време и пари за това. Бягането или скачането на въже, например, са чудесни упражнения, които активизират сърцето и не изискват зала, абонамент или специално оборудване. Практикуват се практически навсякъде и е необходимо единствено желание. Случаят, в който могат да бъдат заменени ефективно от фитнес-зала е когато упражненията се изпълняват със средна интензивност и малки тежести. Тогава сърцето работи в аеробен режим.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...