.

Най-неразбраният елемент от мускулния растеж

Най-неразбраният елемент от мускулния растеж
Снимка: freedigitalphotos.net

Занимаващите се с фитнес и кутуризъм знаят какво ще ги направи по-мускулести – вдигането на тежести, кардио-тренировките, хранителният режим и какво ли още не, отговарящо на техния частен случай. Има един фактор обаче, който остава пренебрегван от всички бързащи да постигнат мигновени резултати и това е мускулното възстановяване или времето, което е необходимо да дадем на мускулите си за да възстановят изчерпания гликоген и микро-разкъсванията във фибрите си, за да са готови за следващата тренировка. Това е липсващото звено, което отговаря за натрупването на мускулна маса или поне за поддържането й докато сте на диета.

 

Кой е обединяващият елемент за мускулен растеж? Не, това не е броят повторения, който правите, нито колко серии изпълнявате. Не е и големината на тежестите, които използвате, нито пък колко протеин приемате. Кардиото също не е отговорът на този въпрос. Всичко опира до почивката и възстановяването. Възстановяването е ключът, без който се обезсмислят всички гореизброени фактори, но за учудване на всички, това остава до голяма степен неразбрано от пристрастените трениращи из залите.

 

 

Когато развитието на мускулатурата ви стигне задънена улица. Щом някой трениращ стигне до застой, който не може да преодолее започват въпросите – дали не натоварвам мускулите си достатъчно? Сигурно това е причината да спрат да растат. Дали да не добавя допълнителна тренировка за крака – нали те са най-големият анаболен активатор в тялото? Или защо не направя допълнителна тренировка за ръце тази седмица, макар да съм ги тренирал вече два пъти и всички да твърдят, че това е достатъчно? Обърнете се назад, огледайте внимателно тоновете желязо, който сте вдигнали и си дайте заслужена почивка.

 

Как да разберете дали се възстановявате? Много просто. Когато мускулът е готов за ново натоварване, той ще реагира, ще расте. Ако тренирате, а мускулите ви са си все същите, значи не сте им осигурили достатъчно време за да си починат.

 

Схващането, че „повече е по-добре”. Това правило не важи при тренировките. Много фитнес-запалянковци биха заложили на това мото – за да получа по-големи мускули, ще тренирам още повече, като това се превръща в неспираща прогресия за тях. Ако тренирате мускулна група два пъти седмично, като оставяте поне по 72 часа време за възстановяване между отделните тренировки, значи правите напълно достатъчно. Не ви е нужна още една допълнителна тренировка.

 

Нивото на възстановяване на всеки човек според генетиката му е строго индивидуално, но свързващото звено между всички е периодът за възстановяване. Ако сте способни да тренирате поне със същите тежести, като предната тренировка, това е белег за готовност на мускулите. Ако не прогресирате, просто предсрочно сте се върнали в залата.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...