.

5 начина да се мотивираш за тренировка

5 начина да се мотивираш за тренировка
Снимка: Dreamstime

Искаш да имаш красиво тяло и да се чувстваш добре в кожата си? Диетите не са решение, защото само могат да ти навредят. Някои диети са изтощителни, а гладът не е добра идея. Не бива да забравяш и за йо-йо ефекта, нито за стриите и увисналата кожа. Затова по-добре е да спортуваш, да стегнеш тялото си и да свалиш ненужните килограми, ако имаш такива. Но мотивацията да отидеш във фитнес залата изобщо не е лесна. Всъщност искаш да имаш красиво тяло, но изобщо не ти се тренира. Как да се мотивираш да спортуваш?

 

Изясни си целите. Това е много важно, за да знаеш какво искаш да постигнеш. Проблемът с начинаещите е, че не си поставят реални цели. Така бързо се разочароват, защото няма ефект и се отказват. Вместо да се опитваш да тренираш по един час дневно, пробвай нещо по-реалистично: два-три пъти седмично по 20-30 минути.

 

 

Отбелязвай прогреса си. Можеш да си направиш снимки „преди“ и „след“. Периодично си прави снимки, например един път месечно. Освен това можеш да си водиш дневник, в който да отбелязваш напредъка си. Повече повторения, по-дълга тренировка или по-бързо тичане, всичко това има значение, защото виждаш резултати, които те мотивират.

 

Отърви се от вината. Помисли реално над нещата и изхвърли вината! Пропускаш тренировка или две. Ако позволиш вината да ти влияе, само ще си навредиш. Така губиш увереността си, защото мислиш, че няма смисъл да продължаваш и се отказваш. Истината е, че има смисъл да продължиш. По-добре е да пропуснеш една-две тренировки, но да започнеш отново, отколкото никога повече да не тренираш. Не позволявай една пропусната тренировка да е оправдание да се откажеш.

 

Фокусирай се върху себе си. Винаги ще има някой по-добър, по-атлетичен и по-стегнат от теб, но това не е причина да се отказваш. Всеки човек има различни възможности и различно тяло. Някои ги бива повече в кардиото, други са по-гъвкави, а трети сякаш са родени за атлети. Това не означава, че ти трябва да се откажеш, защото мислиш, че не си достатъчно добър. Трябва да се сравняваш единствено със себе си „преди“ и „сега“.

 

Забрави миналото. Има хора, които цял живот се оставят миналото да ги преследва. Това е много погрешна тактика, защото така никога няма да постигнеш резултати. Ако в училище не си се справял добре със спортовете, бил си по-пълно дете или просто не си успявал в часовете по спорт, това не означава, че не можеш да спортуваш сега. Има всякакви видове спорт, които са разнообразни и можеш да намериш подходящия за теб. Забрави за миналото и си позволи да пожънеш успехи.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...