.

Какво трябва да знаеш за храненето преди тренировка

Какво трябва да знаеш за храненето преди тренировка
Снимка: freedigitalphotos.net

Обичаш ли да тренираш? От колко време се занимаваш редовно със спорт? За да имаш сили и да тренираш правилно, трябва да внимаваш как се храниш и да спазваш специален режим. Разбира се, това не значи да броиш всяка калория, а и не бива да мислиш, че ще постигнеш резултати само с приемането на много белтъчини. Важно е да имаш стратегия на храненето. Сега ще поговорим повече за храненето непосредствено преди спортни занимания.

 

Не се препоръчва да се храниш веднага преди тренировка. Можеш наистина да се почувстваш много зле и да ти прилошее. Хубаво е да помислиш кога ще отидеш в залата, за да можеш да си разпределиш храненията, така че да не умираш от глад, но и да не си ял малко преди фитнес.

 

Хубаво е да хапнеш въглехидрати (ориз, картофи) около 2-2.5 часа преди самата тренировка, ако искаш да качиш мускулна маса. Протеините трябва да са от храни, които се обработват лесно от организма. Това означава, че не е добра идея да ядеш свинско или говеждо месо, защото се обработват дълго – около 9 часа след прием. Подходящи източници на белтъчини са суроватъчния протеин, млечния протеин, малко количество варена риба, извара, сирене или кисело мляко. Хубаво е суроватъчният протеин да се приеме около 2 часа преди тренировка, а не 30 минути, както много тийнейджъри правят.

 

Въглехидратите трябва да ти дадат достатъчно енергия, но не и да пречат на храносмилането. Преди тренировка стомахът ти трябва да е празен. Можеш да хапнеш бял ориз, банани, ябълки, картофи (печени, варени) или гейнер.

 

Не пропускайте водата. Трябва да се хидратираш добре, иначе рискуващ да ти прилошее, да ти падне кръвното и да навредиш на ставите си. Още преди да започнеш с тренировката, пий повече вода. По време на тренировка си приготви бутилка с вода, като пиеш по малки глътки, често.

 

Ако тренираш за отслабване, трябва да го правиш на гладно. Кардио упражненията, които топят калории, са най-ефективни, когато не си се хранил. Добре е да правиш кардио сутрин рано, тогава организмът най-лесно гори калории. Не закусвай, а направо започвай с тренировката. Хубаво е да не се храниш веднага след като приключиш, защото тялото ти продължава да топи мазнини.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...