.

Тренировките и претоварването. Къде е границата?

Тренировките и претоварването. Къде е границата?
Снимка: freedigitalphotos.net

Тренираш ли често? Колко пъти седмично посещаваш залата или правиш упражнения у дома? Някои хора се вманиачават на тема спорт и тяло, така започват да тренират всеки ден, дори по няколко пъти. Правят изтощителни тренировки, за да постигнат по-добри резултати. Най-често момчетата се вманиачават в качването на маса, а момичетата – в отслабването. Желанието за бързи и видими резултати кара младите хора да се обсебват от спорта и здравословния начин на живот, а това не води до нищо хубаво.

 

Какво означава да се претоварваш? Хубаво е да се тренира 3 пъти седмично, като се спазва програма, спрямо това, което искаш да постигнеш. Ако искаш да отслабнеш, трябва да правиш повече кардио, чрез което да гориш калории. Ако искаш да качиш маса, трябва да правиш повече силови упражнения. И кардиото, и силовата тренировка могат да те изтощят, ако прекаляваш. Спазвай режима, който си избрал/а и не мисли, че ако тренираш повече от определеното, ще постигнеш резултати.

 

 

От къде идва грешното разбиране? Липсата на познания при начинаещите в спорта понякога изиграва лоша шега. Има хора, които тренират всеки ден, както и такива, които го правят два-три пъти седмично. Проблемът идва, когато решиш, че искаш да тренираш всеки ден и правиш дълга и изморителна тренировка. Всъщност, хората, които тренират няколко пъти седмично, правят дълги тренировки за цяло тяло, които включват тежести и кардио. Има хора, които тренират всеки ден, но правят по-кратки тренировки и натоварват всеки ден различна група мускули. Така те не се изтощават, а имат време да се възстановят до следващия път.

 

 

Прекаленото натоварване не носи резултати. Особено, когато искаш да качиш маса, трябва да се възстановяваш добре. Това означава почивка (сън) и хранене. Редом с рационалното натоварване, трябва да се храниш правилно и да си почиваш. Ако прекалиш с тренирането, ще имаш регрес. Няма да качваш маса, а напротив – ще губиш такава. При отслабването, тялото се стресира, когато е пренатоварено и апетитът рязко скача. Така ще тренираш много, но тялото ще се защити и ще изпитваш силен глад.

 

Преумората от тренировките може да доведе до постоянно чувство за отпадналост, безсилие, слабост в тялото, липса на тонус и сънливост. Определено няма да се чувстваш зареден/а и тонизиран/а от спорта. Опитай се да намериш баланса за себе си, като се натоварваш умерено, за да постигаш резултатите, които искаш.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...