.

От какво зависи дали ще бъдем слаби или дебели?

От какво зависи дали ще бъдем слаби или дебели?
Снимка: thinkstockphotos.com

Всички искат да бъдат слаби и с хубави тела. Но, за съжаление, не всички хора имат тази възможност. Защо едни хора ядат каквото поискат и в същото време са слаби, а други се ограничават и въпреки това имат излишни мазнини? Основните причини са две – генетична и начина на живот, който водим. Повечето хора смятат, че щом генетично не ти е заложено да си слаб, няма как да бъдеш такъв, каквото и да правиш по въпроса. Това не е така! Виж кои са причините за натрупването на излишни килограми и се убеди, че външният ти вид зависи основно от теб (разбира се, освен ако не става въпрос за някакво заболяване).

 

Обмяната на веществата – дали ще имаме бърз метаболизъм или не донякъде зависи от гените. Факт е, че при някои хора е заложено обмяната на веществата да е по-бавна, т.е те са склонни към напълняване и трябва да внимават какво ядат. Лесно трупат мастни запаси, кожата им се омазнява по-лесно, уморяват се по-бързо и често са отпаднали.

 

Обикновено причината е в нивата на тиреоидните хормони, които се отделят от щитовидната жлеза. Ако има нарушение във функциите на жлезата или липсва йод, или селен, е възможно тези смущения да доведат до натрупването на излишни килограми.

 

 

За да провериш хормоналния баланс в организма ти, трябва да си направиш пълни изследвания. Ако имаш някакви отклонения, лекарят ще ти предпише подходящи добавки и ще ти изготви специален хранителен режим.

 

Хубаво е да започнеш да пиеш повече вода, за да бъде организмът ти хидратиран. Избягвай консумацията на консервирани храни, яж често и по малко и спортувай редовно. Ако водиш здравословен начин на живот и се храниш правилно, ще може да засилиш метаболизма си и да промениш неблагоприятните гени, които имаш.

 

Броят на мастните клетки – за съжаление, веднъж образували се мастните клетки не изчезват, а само се свиват. Т.е ако някога си бил дебел, дори да отслабнеш, винаги ще бъдеш предразположен към натрупването на излишни килограми. Жалко, но факт! Най-вероятно причината за предразположеност към напълняване е инсулиновата реакция, която се проявява при консумирането на въглехидрати. При едни тя е по-бурна, при други умерена, а при трети – слаба. Колкото повече инсулин отделя организмът, толкова по-бързо глюкозата се складира в мастните депа.

 

Ако си бил дебел, но не искаш повече да имаш проблеми с килограмите, трябва да промениш начина си на живот. Започни да се движиш повече, спортувай редовно, забрави за консумацията на вредни храни, консумирай рядко прости въглехидрати и се храни основно със здравословни продукти. Много е важно да се храниш често и по малко и никога да не пропускаш закуската. Също така трябва да ядеш, преди да си гладен и да вечеряш рано и оскъдно. За да регулираш нивата на кръвната захар, може да включиш канела в менюто си. Тя е вкусна и изключително полезна.

 

Мускулна маса - тя също се влияе от гените, които носим. Поради тази причина едни хора имат благородни мускули и лесно и бързо трупат мускулна маса, докато другите не могат да оформят тялото си и да изваят плочки, каквото и да правят. Наличието на мускули също зависи от метаболизма, хормоните на щитовидната жлеза и панкреаса.

 

Факт е, че колкото повече мускули имаш, толкова по-малък е шансът да напълнееш, защото мускулните клетки са ненаситни на глюкоза. Те имат нужда от бързо гориво, за да функционират правилно и поради тази причина по-малки количества имат възможност да се преобразуват в мазнини.

 

Ако искаш да натрупаш мускулна маса, трябва да промениш хранителния си режим и да тренираш усърдно. В клетките има малки органели, наречени митохондрии, които обработват хранителните вещества, достигнали до тях и снабдяват организма ни с енергия. Докато в мускулните клетки има най-много митохондрии, в мастните почти няма. Колкото повече се движим, толкова повече стимулираме увеличаването на мускулната маса и на броя на митохондриите в клетките.

 

Дори всички в семейството ти да са пълни и да не могат да натрупат мускули, ти не бива да се отказваш и да се примиряваш със съдбата си. Ако промениш хранителния си режим, започнеш да живееш здравословно и да спортуваш активно, няма как да бъдеш дебел и с неоформено тяло. Външният ти вид е в твоите ръце!


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...