.

Фитнес митовете, които ни заблуждават и ни пречат на ефикасната тренировка

Фитнес митовете, които ни заблуждават и ни пречат на ефикасната тренировка
Снимка: thinkstockphotos.com

Хубаво е, когато човек се захване с нещо, да има достатъчно информация по въпроса. В интернет може да се прочетат доста неща, но, за съжаление, голяма част от тях са митове, на които хората все още вярват и това им пречи. Тренирането във фитнес залата не е нещо просто, нищо че за някои хора изглежда такова. Не е достатъчно да отидеш в залата и да минеш през всички уреди. Трябва да правиш нещата правилно, за да постигнеш така желания ефект. Нека развенчаем едни от най-често срещаните митове, свързани с фитнеса и да ти дадем повече яснота по някои въпроси:

 

Няма нищо по-хубаво от сутрешния крос – според специалистите сутрешната тренировка гори най-много мазнини и дава най-добри резултати. Всичко обаче „отива на кино“, ако не го правиш правилно. Статистиката показва, че близо 80% от хората, които тичат сутрин рано, не се разгряват достатъчно добре и правилно и получават травма на двигателния апарат през първата година. За да избегнеш излишните здравословни проблеми, по-добре започни да тренираш с тежести 3 пъти седмично и да правиш стречинг. Прави клякания, разтягания, лицеви опори и повдигане на дъмбели, като преди това се консултираш с фитнес инструктор, който ще ти направи подходяща за теб програма.

 

 

Храненето е много важно – няма как да постигнеш добре оформено тяло, ако се храниш с боклуци. Заложи на естествените продукти – плодове, зеленчуци, месо и ядки. Храни се често и по малко и в никакъв случай не пропускай закуската. Препоръчително е първото ти ядене за деня да е богато на протеини.

 

Мазнините ни правят дебели – зависи колко и от каква храна ги приемаш. Истината е, че мазнините са изключително важни за правилното функциониране на организма, затова не се отказвай от тях. Това важи както за мъжете, така и за жените. Полезни мазнини има в авокадото, кокосовото олио, телешкото и т.н. За да се отървеш от излишните мазнини, не избягвай полезните, а ограничи приема на въглехидрати. Забрани за мюслито, меда и други подобни полезни уж за закуска храни и заложи на яйцата и зеленчуците като старт на деня. Ако те мързи да си готвиш рано сутрин, направи си смути с плодове и зеленчуци.

 

Пилатесът и йогата удължават мускулите – тялото расте до 20 и няколко годишна възраст. После, каквото и да правиш, няма как да го промениш. Мускулите имат залавни места върху костите и няма как да бъдат удължени с каквито и да е било упражнения. Но е истината, че йогата и пилатесът са полезни и са прекрасно допълнение към всяка програма, целяща да те отърве от излишните килограми. Но не се заблуждавай, че може да отслабнеш само с упражнения, много е важно с какво се храниш през деня.

 

Леките тежести подобряват тонуса – всеки човек има различно тяло и съответно различна мускулатура. Не гледай другите какви тежести вдигат във фитнеса, а се насочи към тези, които са най-подходящи за теб. Няма смисъл да вдигаш леки тежести за тонус. По-добре вдигай гири, които може да вдигнеш без проблем поне 10-12 пъти. Започни с упражнения без тежести и после мини към тежестите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...