.

Възстановяване и претрениране

Възстановяване и претрениране
Снимка: freedigitalphotos.net

Темата на днешната ни точка на концентрация е доста противоречива. Ще дискутираме обема на тренировките в седмицата. Много от трениращите могат да натрупат повече мускулна маса, ако тренират по-малко. Звучи доста противоречиво, нали? Максими като „повече усилия се възнаграждават с по-високи резултати” не се тълкуват правилно когато се отнесат за обема тренировки. Това правило важни само в един единствен частен случай – ако си от онези 5% носители на мечтаната бодибилдинг генетика наречена мезоморфи. За всички останали важат стандартните правила за честота на тренировките.

 

Ако тренираш прекалено много, няма да натрупаш мускули по-бързо. Напротив – вместо да нарастват, мускулите ти ще се смаляват – това се нарича претрениране. Ако си мислиш, че ще се сдобиеш с по-големи бицепси като правиш бицепсови сгъвания всеки ден, просто няма да се получи по този начин.

 

Примерите. Нека илюстрираме доказателствата с един пример. При кой спорт атлетите натоварват краката си повече от всички други спортисти? Именно – при маратонските бягания. Бегачите на дълги разстояния не могат да се похвалят с масивни и мускулести тела. Напротив, те имат доста слаби крака и мускулната им атрофия се дължи на прекомерната им тренировка. Тренировките им залагат на издържливост, но маратонците не са силни, нито масивни.

 

 

Покачването на силата и на мускулната маса не се случва във фитнес залата. Това става реалност в периода на възстановяване след тренировката, който в зависимост от типа генетика и опита на трениращия варира от 2 до 7 дни. Не си мисли, че прекаляваш с почивката. Интензивните тренировки с тежести сами подсказват на тялото ти дали е възстановено. Ако се завърнеш в залата преди мускулите ти да са се възстановили напълно от предишната си повреда от последната ти тренировка, веднага ще го усетиш. Няма да имаш толкова сила и ще работиш дори с по-малки тежести.

Ст

ратегия при различните нива на подготовка. Начинаещите трениращи е хубаво датренират три пъти седмично, като наблягат на кръгови тренировки. Това са тренировки, които обхващат цялото тяло. Причината е, че като начинаещи, телата им ще се възстановяват по-бързо, например за 2-3 дни. Тогава тренировъчният им план може да обхваща понеделник, сряда и петък като тренировъчни дни, а вторник, четвъртък, събота и неделя да бъдат почивни.

 

Напредналите трябва да почиват повече. Ако имаш 2-3 години опит в залата, вероятно вече тренираш всяка мускулна група в отделен ден. И това не пречи. Няма връзка между тренировката на крака в понеделник и гръб във вторник, защото всяка мускулна група е относително независима. Проблем ще е ако тренираш една и съща мускулна група в два последователни дни.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...