.

Евтина напитка подходяща след тренировка

Евтина напитка подходяща след тренировка
Снимка: freedigitalphotos.net

Температурите се покачиха осезаемо. Това е и напълно очаквано за средата на месец май. Тренировките с насоченост към намаляване на личното тегло и изчистването от излишните подкожни мазнини стават приоритет в програмите на повечето тийнейджъри. Горещините и влагата във въздуха обаче предизвикват по-обилно дехидратиране и загуба на важни и есенциални соли, витамини и микроелементи от тялото на спортуващия.

 

 

Възвръщането на баланса на солите в организма по време или веднага след тренировка е задължителенo. Това е жизнено важно не само за качеството на тренировките и стартирането на възстановителните процеси в организма, но и за здравето ви. Освен понижаване нивата на кръвната захар, загубата на соли и витамини в организма, ако не възстановите електролитния си баланс, може да ви прилошее, да получите световъртежи и да ви причернее. Кръвното налягане може значително да се понижи и да доведе дори до припадък.

 

Изотоничните спортни напитки са добър вариант. Те бързо попълват липсващите нива на соли и електролити в организма. Приготвят се изключително лесни, като просто една мерителна лъжица от опаковката се разтвори в питейна вода. На пазара има и готово разтворени напитки в различни разфасовки.

 

Какво да правим, ако наблизо няма готови изотонични напитки? Можете бързо, лесно и на изключително достъпна цена сами да си приготвите богата на електролити спортна, възстановителна напитка. Нужни са ви един портокал, един лимон, една кафена лъжичка готварска или хималайска сол и около литър вода. Изстискайте цитрусовите плодове, добавете солта и допълнете с вода. Разбъркайте добре и консумирайте с наслада.

 

Домашната възстановителна напитка ще ви зареди с около един грам витамин С, приблизително 80 грама прости или известни още като бързи захари – предимно глюкоза и фруктоза от портокала и лимона и четири грама соли. Във всеки един фитнес продукт на пазара, който е предназначен за възстановяване, централно място заема витамин С. Той укрепва стените на кръвоносните съдове, ускорява разсейването на млечната киселина от мускулите, а с това и намаляването на болката съпроводена с нея. Освен това нивата на стресовия хормон кортизол рязко спадат, в следствие на консумацията на витамин С.

 

Простите въглехидрати са ускорител на възстановяването. Доказана е жизненоважната необходимост от прости въглехидрати в спортния свят. Веднага след силова тренировка или веднага след събуждане сутрин. Заради моментното си вливане в кръвта, тези въглехидрати са истинско „ракетно” гориво за метаболизма ви, защото го ускоряват неимоверно. Приети след тренировка с тежести пък попълват изчерпаните нива на гликоген или основния енергиен източник в мускулите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...