.

Фитнес храни за шампиони

Фитнес храни за шампиони
Снимка: freedigitalphotos.net

Когато тренираш и искаш да постигнеш резултати, трябва да се възстановяваш добре. Изтощителните тренировки няма да доведат до нищо повече от умора и безсилие, ако не ядеш правилно и не спиш достатъчно. За да видиш резултати скоро, след като започнеш да спортуваш, трябва да спиш поне по 8-9 часа на ден и да ядеш качествена храна. В тази статия ще поговорим за храната и на какво да наблегнеш.

 

За да се възстановяваш качествено, имаш нужда от храна, богата на протеини и бедна на мазнини. Трябва да намалиш простите въглехидрати за сметка на сложните. Простите са храни като бонбони, шоколад, сладкиши. Те са наричани „празни калории“, защото не могат да образуват гликоген. Гликогенът се разглежда като основно гориво за мускулите по време на тренировка. Без него мускулите не работят на максимално ниво.

 

 

Сложните въглехидрати образуват гликоген. Това са картофите, оризът, овесените ядки, пълнозърнестият хляб. Тях можеш да хапваш спокойно, като картофите са варени или печени, но не и пържени.

 

Най-важни са протеините. Те са основната структурна единица, от която са изградени органите в човешкото тяло. От кои храни да си го набавиш.

 

Яйца. На първо място слагаме белтъците на яйцата и това не е случайно. Животинският протеин е най-качествен и пълноценен. Можеш спокойно да ядеш белтъци от яйца всеки ден, без да се притесняваш, че ще напълнееш. Мазнините в яйцето се намират в жълтъка.

 

Морски дарове. Хората, които обичат морски дарове, трябва да са спокойни, защото те са чудесен източник на протеин. Мазнините, които съдържат морските храни, са наистина малко, но за сметка на това са пълни с Омега-3 мастни киселини, които укрепват сърцето. Наслаждавай се спокойно на раците, рапаните, стридите, скаридите и рибата. Избягвай да хапваш тези дарове пържени, защото така се сдобиваш с излишни мазнини.

 

Бяло пилешко месо. То е чудесен протеин, защото съдържа много малко мазнини. Добре е да оставяш кожата, защото тя е богата на мазнини, а е и доста вредна, заради храните, с които се отглеждат животните.

 

Мляко, сирене, кашкавал. Млечните продукти съдържат протеин и лактоза, приблизително в еднакво съотношение. Лактозата е дизахарид, към който много хора проявяват нетърпимост. Ако ти не страдаш от такъв проблем, спокойно можеш да си хапваш млечни продукти. Съветът ни е да търсиш по-качествени млечни продукти, макар и да са по-скъпи. В много от имитиращите млечни стоки се съдържат трансмазнини, които са изключително вредни.

 

Соя. Тя е единственото растение, което съдържа всички есенциални аминокиселини и е сравнимо с месото. Соята е евтина и в последно време доста модерен продукт. Проблемът е, че соята е най-големият алерген. Освен това тя е генно модифициран продукт и това не я прави особено полезна.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
vladogr
преди 8 години
0
0
!
Отговори
Относно яйцата как да ги ям, сурови или???
Страница 1 от 1