.

За веганите културисти

За веганите културисти
Снимка: freedigitalphotos.net

Да се опитваш да натрупаш мускули и да се храниш като веган е много трудно. Ако си веган или искаш да станеш такъв, покачването на обемите и обиколките ти ще се превърне в истинско предизвикателство. Шапки долу за тези, които се опитват или вече успяват. Наистина изглежда „мисията невъзможна” да се храниш само с растителни продукти и да вместваш паралелно с това тренировките с тежести. Макар да има много противоречиви мнения по въпроса, веганите културисти просто не могат да станат толкова масивни, колкото тези, които се хранят с месо и животински продукти. По-долу ще се спрем на причините за това, както и на начините да се набави протеин само чрез растителни източници.

 

 

Да се фокусираме върху прост пример, срещу какво се изправят веганите. Основно, веган бодибилдър не се храни с нищо от животински произход. Веганите тежкоатлети са ограничени в избора си на протеин само с бобови растения, семена, ядки и зърнени култури. Ако един мъж със средно телосложение има нужда от 160 грама протеин, то за да си ги набави, тялото му ще трябва да усвои 16000 килокалории от растенията, които ще трябва да преработи. Ще си кажете – „Чакай малко! В растенията има далеч по-голяма концентрация на белтъчинина фона на общия им хранителен профил!”, и сте прави. С уговорката обаче, че не всичкият е усвоим от храносмилателната система. Това е основният проблем на растителните източници. Профилът на съдържащите се аминокиселини не е оптимален, тоест – не се усвояват максимално, на фона на изхвърления от тялото протеин. От тук следва, че за да си набавите необходимите количества белтъчини, тялото ви ще трябва да усвои зрелищни количества храна, а вие от своя страна – да му я набавите.

 

След като вече се запознахме с проблема, нека погледнем какво може да бъде решението. Комбинирането на протеин. Ако трябва да си набавите 160 грама белтъчини от фъстъци, то спомнете си за 16000 калории, които трябва да изконсумирате за деня. При такова количество фъстъци, ще поемете и един килограм мазнини за същия ден. Сами се досещате колко небалансирано е това съотношение.

 

Друг вариант е да се консумират белтъчинни концентрати. Например протеинов концентрат от фъстъци. Това реално са пресовани фъстъци, от които е отделен целият липиден профил, или иначе казано – обезмаслени фъстъци. Фъстъченото олио се продава отделно и макар този протеинов концентрат да продължава да бъде изключително високо калориен, все пак е вариант.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...