.

Грешките, които допускаш по време на тренировка

Грешките, които допускаш по време на тренировка
Снимка: iStock

От известно време редовно ходиш на фитнес, но така и не виждаш желаните резултати, въпреки че си всеки ден там по минимум два часа. Ето ти я и първата грешка – повече часове в залата, не означава по-добре за външния ти вид.

 

Свършваш тренировка и решаваш да се възнаградиш с някакво вкусно хапване. Нали все пак всеки ден тренираш усърдно, защо да не си хапнеш един вкусен дюнер? И ето я и втората често допускана грешка – доста хора смятат, че като спортуват редовно, могат да си ядат каквото поискат през останалата част от деня. Да, ама не!

 

Освен тези две грешки, които допускат голяма част от спортуващите, има и още много други, които ти пречат да постигнеш така желаните резултати. Кои са те?

 

Тренираш с малки тежести – сигурно си чел някъде, че малките тежести с много повторения дават по-добри резултати. Това не е съвсем вярно, така че по-добре заложи на по-големите тежести. Прави с тях между 10 и 12 повторения, за да изгориш мазнините и да направиш тялото си релефно.

 

 

Не правиш упражненията правилно – мислиш си, че имаш опит отпреди или, че си чел достатъчно информация в интернет и нямаш нужда от личен фитнес инструктор дори за първите няколко тренировки. Груба грешка! Първо, може да правиш упражнения, които не са подходящи за теб и второ, може да са подходящи, но да не ги изпълняваш правилно. По този начин, освен че рискуваш да се контузиш, не правиш нищо в посока на постигане на така желаните резултати.

 

Правиш една и съща тренировка – това обикновено го правят хората, които не обичат промените и не обичат да излизат от зоната си на комфорт. Имай предвид, че когато правиш едни и същи упражнения, натоварваш едни и същи мускулни групи и съответно едни и същи мускули. По този начин не даваш възможност на другите да се развиват правилно и оформяш едно несъразмерно тяло.

 

Тренираш прекалено много – мислиш си, че колкото повече време прекарваш във фитнес залата, толкова по-бързо ще постигнеш перфектна визия. Забравяш обаче, че мускулите имат нужда от време, в което да се възстановят, а претоварването не дава така желания резултат. Затова не прекалявай с тренировките и ходи на фитнес 4-5 пъти седмично.

 

Не загряваш – хората, които получават травма по време на тренировка, са тези, които никога не разгряват преди това. В никакъв случай не бива да пропускаш разгряването преди тренировка и отпускането след, защото освен нежелана травма, рискуваш да ти се появят болки в шията, раменете, гърба и т.н.

 

Не се храниш правилно – това, че тренираш, определено не означава, че може да си похапваш каквото си поискаш. Трябва да се храниш правилно, за да имаш достатъчно енергия да тренираш и в същото време да оформяш мускули, а не да трупаш мазнини.

 

Следваш неподходящи съвети – около теб със сигурност има много хора, които ти дават най-различни съвети, без значение дали самите те спортуват или не. Българите, а и хората като цяло, обичат да се правят на знаещи и дават съвети в почти всички области, които съществуват. Ако обаче искаш да постигнеш резултати във фитнес залата, слушай съветите на твоя инструктор, а не на приятелите си.

 

Правиш упражненията много бързо – при интензивните тренировки бързината наистина е от значение, но като цяло трябва да се стараеш да правиш упражненията със средно темпо.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...