.

Мускулна хипертрофия за слаби момчета

Мускулна хипертрофия за слаби момчета
Снимка: freedigitalphotos.net

Съществуват три главни класификации на костна и мускулна структура. Това са екто, ендо и мезоморфните типове. Ектоморфите накратко са хора с тънки кости, тесни рамене, тесен ханш, бърз метаболизъм и ниски нива на подкожната мазнина. Ендоморфите са с широка костна рамка: широки рамене, широк таз, бавен метаболизъм и склонност към отделянето на повече запаси от подкожна мазнина. Мезоморфите са повечето икони на световния културизъм. Това са спортисти с широки кости, широки рамене, тесен ханш, бързо натрупващи мускули и притежаващи ниски нива на подкожните мазнини.

 

Основните типове структура са три, но много рядко се срещат хора, вписващи се изцяло в конкретната категория. За тези от вас обаче, които са с тънки кости и тук ще цитираме конкретни стойности, за да не изглеждаме неясни – ако обиколката на китката ви е по-малка от 18 сантиметра, ако сте слаби и със сравнително дълги крайници, тесен ханш и тесни рамене, то най-вероятно сте ектоморфен тип.

 

 

Началото. Как да използвате характерните особености на метаболизма и физиката си, така че да заработят във ваша полза, по пътя към по-добре изглеждащото тяло? Лесно, да щрихираме какво би била доба отправна точка. Хибридната програма 5х5. Това е методика, която компилира в себе си културистични и трибойски техники. Знаете, че културистите наблягат на мускулното парене и изцеждане, тоест на начина по който усещате мускулите си, а не толкова на тежестта, с която постигате ефекта, докато силовите трибойци тренират за експлозивна сила. И докато едните търсят визуалния ефект на по-обемната мускулатура, другите наблягат повече на силата.

 

Програмата 5 по 5 обединява в едно два принципа. Ефектът от покачване на силата се съчетава с повишаването на мускулната маса. Същината на тази методика се корени в изпълняването на пет серии с по пет повторения от упражнение, като за големи мускули не изпълнявате по повече от 3 упражнения, а за малки: едно-две. При трибойската методика се преследват огромни тежести и нисък брой повторения: не повече от три. Тогава не се получава качествено помпане, което е един от основните причинители на мускулната хипертрофия или покачването на мускулната маса. При културистичните тренировки се търси мускулното парене и неистово помпане, което може да се получи с умерени тежести (около 80 процента от тежестта, с която можете да направите само едно повторение) и бавно и прецизно изпълнение на движенията.

 

Пет по пет е чудесен старт за близки до ектоморфния соматотип. Получите ли ефекта от покачване на силата и мускулните си размери, можете да се насочите към изцяло културистична методика с 12-15 повторения и умерена тежест.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...