.

Разликата между йога и пилатес

Разликата между йога и пилатес
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора смятат, че йогата и пилатеса са еднакви, но това твърдение е напълно невярно. Тези два спорта са изключително популярни и донякъде сходни, но функцията им е различна.  Ще те запознаем с разликите между йога и пилатес.

 

Пилатесът е много по-динамична дисциплина, съсредоточена върху физическата форма и подготовка. С този спорт можеш да влезеш в перфектна форма за по-малко от месец, но само ако тренираш редовно –  2-3 пъти на седмица. Пилатесът укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, развива гъвкавостта и равновесието, слива в едно ума и тялото, тъй като упраженията са конструирани, така че е невъзможно да ги изпълняваш без да мислиш. По този повод може да се каже, че той развива и мисловната дейност. Основната цел на упражненията е да заздрави мускулите на гръбнака и корема, тъй като от тях зависи стабилността на тялото. Също така се стягат бицепс, трицепс и останалите мускули на ръцете. Често за изпълняването на някои от упражненията се използват топки, ластици, пружини и гирички, на които целта им е да нарушават равновесието и по този начин карат мускулите, които отговарят за стабилизирането на тялото да се съкращават. С практикуването на пилатес ще постигнеш и стегнато дупе, на което ще се спират всички мъжки погледи.

 

 

Йогата. Тя е точно на обратния принцип – ако се нуждаеш от релаксация, избери нея. Йогата е свързана по-скоро с постигане на равновесие между тялото, ума и духа. Въпреки че няма физическа подготовка, не си мисли, че упражненията са лесни за изпълняване, практикувайки йога също ще се измориш и изпотиш. Упражненията са свързани със стягане на мускулите, но от голямо значение е докато ги изпълняваш тялото ти да бъде в кондиция с ума и по този начин ще се пренесеш в друг свят. Това е така нареченото медитиране.

 

Въпреки гореспоменатите разлики между пилатеса и йогата, двата спорта имат и някои прилики – в много случаи се изпълняват почти еднакви упражнения, въпреки че имат различни имена, ключови са моментите за стягане и разтягане на тялото, с които ще постигнеш възможно най-голяма гъвкавост, но най-важното е, че и двата спорта ще те накарат да се чувстваш страхотно. За да разбереш дали пилатеса, или йогата ти харесва повече, пробвай и двете. Но не забравяй да разнообразяваш и с някакъв друг спорт – тичане или плуване. Чрез тези комбинации ще изгаряш повече мазнини и ще постигнеш така желаната хармония между ума и тялото.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
etj_bg
преди 8 години
2
1
!
Отговори
Моля Ви да не пишете неща, който не са точни. Хората вярват на сайтовете и си изграждат мнения и отношение към определени въпроси. Отговорността на хората, които пишат в тези сайтове е огромна и е добре ако те се допитват до въпроси, които не разбират до хора с повече опит и знания! ....."Чрез тези комбинации ще изгаряш повече мазнини и ще постигнеш така желаната хармония между ума и тялото." това е несериозно и даже смешно изречение. Има доста неточности в тази статия
Страница 1 от 1