.

Как изглежда идеалната 20-минутна тренировка

Как изглежда идеалната 20-минутна тренировка
Снимка: iStock

Ако искаш да си здрав и във форма, то задължително трябва да спортуваш редовно. Добрата новина е, че не е нужно да прекарваш часове наред във фитнес залата, за да си здрав и да изглеждаш добре. 20 минути на ден са ти напълно достатъчни да си във форма.

 

Факт е, че повечето тренировки във фитнес залата продължават повече, отколкото е необходимо. Напълно възможно е да тренираш 20 минути, но на бързи обороти и да постигаш същите резултати като тези, които тренират повече от час.

 

Как да постигнеш така желаното тяло само за 20 минути на ден?

 

Тренирай вкъщи – ако нямаш време или възможност да стигнеш до фитнес залата, може да тренираш и у дома. Има голямо разнообразие от ефикасни упражнения, които може да правиш в домашни условия. Ако не се сещаш за подходящи, разрови се в интернет, където е пълно със статии и клипчета на тази тема.

 

 

Планирай тренировката си, преди да отидеш във фитнес залата – по този начин ще си спестиш лутането между различните фитнес уреди. Хубаво е предварително да решиш в какво искаш да се състои днешната ти тренировка и да следваш стриктно предварително направения план. По този начин ще бъдеш максимално фокусиран по време на тренировката и ще постигнеш така желаните резултати по-бързо от останалите.

 

Прави упражнения за цялото тяло – повечето хора всяка тренировка обръщат внимание на отделна мускулна група и въпреки че така тренировките може да са по-интересни, не бива да пренебрегваш и упражненията, обхващащи цялото тяло. Необходими са ти най-малко три упражнения за цялото тяло, за да си създадеш солидна рутина.

 

Бъди максимално фокусиран – при повечето тийнейджъри голяма част от тренировката преминава в използване на смартфона, пиене на вода и разговори с другите във фитнес залата. Ако обаче знаеш, че имаш само 20 минути на разположение, със сигурност няма да се мотаеш и ще направиш упражненията бързо и стриктно.

 

Съчетавай различни видове тренировки – може да опиташ комбинация от аеробика и упражнения с тежести в една тренировка. Ако не почиваш между отделните сесии, 10-минутна висока интензивност = 30 минути обикновена тренировка.

 

Обърни внимание на времето – като за начало е добре да решиш колко точно време искаш да продължи тренировката ти, като е хубаво да съобразиш това и с твоите възможности. Ако искаш да тренираш всеки ден по 20 минути, но не си във форма, нека първите ти тренировка са с по-спокойни упражнения и с почивки между сесиите. Постепенно прави по-натоварващи упражнения и по-малко почивки.

 

Намали периодите на почивка между сесиите – постарай се с течение на времето да почиваш по-малко между сесиите. Препоръчително е между упражненията за горната част на тялото да се почива 1 минута, а за останалата част от тялото – минута и половина.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...