.

Приемай редовно въглехидрати, ако спортуваш интензивно

Приемай редовно въглехидрати, ако спортуваш интензивно
Снимка: iStock

Повечето хора смятат, че въглехидратите водят до напълняване и затова ги избягват. Ако обаче спортуваш редовно, не трябва да ги игнорираш, защото те са ти необходими. За да бъде тренировката ти максимално ефективна, трябва да приемаш правилните въглехидрати в правилното време. Те са изходното вещество, с помощта на което се получава мускулният гликоген – един от основните източници на енергия по време на интензивно натоварване.

 

Гликогенът е на само добър източник на енергия, той има важна роля в целия спектър от други основни функции на организма.

 

Виж няколко причини да приемаш повече полезни въглехидрати като банани, картофи, царевица, кестеси, грах и нахут:

 

Причина №1 – Въглехидратите поддържат имунната система


 

Когато спортуваш интензивно, тялото ти произвежда повече от хормона кортизол. Това води до потискане на имунната ти система и организмът ти освобождава по-малко антитела. А последните са важни, защото помагат на организма да неутрализира чужди тела като бактерии и вируси. Ако приемаш достатъчно количество въглехидрати преди и след тренировка, тялото ти ще отделя инсулин, който противодейства на негативното влияние на кортизола върху имунната система. По този начин имунната ти система ще е ОК и ще си по-устойчив на вируси, инфекции и настинки.

 

Причина №2 – Нормалните нива на гликоген намаляват риска от нараняване


 

Продължителните изтощителни тренировки с ниски нива на гликоген водят до умора и увеличават риска от мускулни травми. Когато кликогенът в мускулите намалее, те започват да използват собствения си протеин, за да си набавят енергия. Ако този процес продължи дълго време, се увеличава риска от нараняване на мускула. Също така вече увреденият мускул няма да издържи така, както здравият, дори да преминеш на диета, богата на въглехидрати.

 

Причина №3 – Идеалните нива на гликоген подобряват изграждането и възстановяването на мускулите


 

Без значение дали набляган на силовите тренировки или на кардиото, комбинацията от прием на въглехидрати и протеини след упражненията ще подобри изграждането и възстановяването на мускулите, благодарение на гликогена. Той повишава нивата на инсулин, което увеличава притока на кръв към мускулите. Специалистите съветват съотношението да е 4:1 или 3:1 въглехидрати и протеини.

 

Причина №4 – Гликогенът намалява мускулната треска


 

Много е досадно да направиш една хубава тренировка и на другия ден да имаш мускулна треска. Мускулните травми и болката могат да бъда най-значителните физиологични травми на по-продължителните и интензивни тренировки. Мускулната треска представлява силна болка и скованост на мускулите, които са били натоварени повече от обикновено. Може да намалиш неприятните усещания от мускулната треска, като приемаш въглехидрати и протеини преди и след тренировка.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...