.

Какво трябва да знаем за слънцезащитните продукти?

Кое какво означава и как да ги използваме?

Какво трябва да знаем за слънцезащитните продукти?
Снимка: Instagram

Слънцезащитните продукти са разнообразни по своя вид и степен на защита. Как може да се избере най-подходящият продукт за всяка кожа?


 
Слънчевата светлина е съставена от електромагнитни вълни и е основният източник на ултравиолетова (UV) радиация на Земята. Тази радиация има по-къса дължина на вълната и пренася по-голямо количество енергия от видимата светлина.


 
UV лъчението с най-малка дължина на вълната – UVC, не достига земната повърхност. Средновълновите UVB лъчения я достигат и при контакт с човешката кожа проникват в най-горните ѝ слоеве и силно я увреждат, а дълговълновите UV лъчения – UVA проникват по-дълбоко в кожата, но са значително по-безвредни. 


 
Макар да са полезни в ограничени количества, продължителното излагане на UVA и UVB лъченията увреждат ДНК на кожните клетки, до които достигат, състаряват кожата и стимулират развитието на кожният рак – меланома.


 
Слънцезащитните кремове предпазват кожата физически - чрез отразяване на UV лъчите с неорганичен слой от цинков оксид или титаниев диоксид или химически – чрез въглеродни съединения, абсорбиращи фотони от UV лъчите, които се отделят безопасно под формата на топлина.


 
Основните моменти в избора на защитен продукт са два: начина на прилагане и защитният фактор.


 
Защитните спрейове могат да изглеждат удобни за употреба, но потребителите им често не нанасят достатъчно дебел слой върху кожата си, което проваля защитата. При тях съществува и възможността за вдишване или попадане в очите не само на потребителя, но и на заобикалящите го хора. 


 
Независимо дали се закупува спрей или масло, то трябва да бъде с подходящ слънцезащитен фактор – SPF. Факторът е мерило за това колко UVВ радиация се блокира, за да се избегне слънчево изгаряне на кожата след нанасяне на продукта.


 
SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите, достигащи кожата. SPF 30 блокира 97% от UVB лъчението, а SPF 50 – до 99% от UVB.


 
Колко точно защита е необходима на кожата, зависи от индивидуалните генетични особености и количеството време, прекарано на слънце. 


 
 
Като правило, хората със светла кожа, руса или светла коса, сини или светли очи и лунички по кожата трябва да използват защитни препарати с фактор, не по-нисък от 30. В първите дни на летните отпуски по морето се съветва тази група хора да използват фактор 50, а към края на почивката може да се избере и фактор 30.

 

 
Колкото по-тъмни стават тези белези (цвят на кожа, коса, очи), толкова по-слаба защита е необходима. При по-тъмната кожа, кестенява или тъмна коса и кафяви или тъмни очи, необходимият фактор е от 15 до 30.


 
Важно е да се отбележи, че ако се излага на слънчева светлина част от кожата, върху която има татуировка, то тя задължително трябва да бъде защитена с фактор 50.



Прочети още в puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...