.

Бирата – освежаваща напитка, изкуство и още нещо

Домашни и крафт пивовари варят произведения на изкуството

Бирата – освежаваща напитка, изкуство и още нещо
Снимка: Instagram

Бирата е едно от основните освежаващи средства в слънчевите летни дни. Шум от вълни, нагорещен пясък и свежата напитка в ръка...звучи приятно нали? Пивото обаче  има и други, разнообразни и цветни страни. То може да се разгледа като нещо повече от напитка, която се справя с горещините, а именно като изкуство – изкуство, което се развива с годините и като всички останали има своята история. Това става благодарение на домашните и крафт пивовари, които непрестанно творят и са в очакване да споделят произведенията си с почитателите на пивото.  

 

Питате се кога и как може чаша бира да бъде наречена изкуство?

 

На въпроса кога отговорът е следният – малко преди да екслодира от вкусове и аромати, на въпроса как отговарят любителите на крафт и домашното пивпварство: „За да бъдеш певец, актьор или художник, се изисква талант, същото изисква и пивоваренето. Бирата трябва да говори с цвят, аромат и вкус, нужно е тя да рисува пейзаж,  изпълнен с цитруси, кафени зърна или градина красиви и ароматни пролетни цветя.” 

Има огромен брой видове бира, като всеки има своите изисквания. Някои от тях са солени, а други по-кисели от оцет. Звучи неприятно? Всъщност е точно обратното. Когато вкусовете са добре балансирани, те се превръщат в невероятно преживяване за сетивата и това също доказват бирите, които са по-горчиви от течен аналгин благодарение на голямото количество хмел. За първи път такава бира се прави от английски пивовари. Те доставяли на своите войници в Индия свежо и добро пиво, в което ароматната съставка била значително по-малко. За да издържи пивото дългия път по море, пивоварите добавили в готовата напитка допълнително хмел с риск да стане прекалено горчива, но за сметка на това ароматна и свежа. Войниците били толкова очаровани, колкото сме ние днес, опитвайки така нареченият Индийски светъл ейл (IPA).

 

Бирата обаче може да има и най-различни аромати, които не е нужно да бъдат защитавани с аргументации както соленият, горчивият и киселият вкус, защото сами по себе си звучат чудесно. На вашето внимание – шоколадът, кафето, карамелът, цитрусовите плодове, ароматните цветя, медът и бананите. И тъй като по прочут немски закон напитката може да се нарече бира,  тогава и само тогава, когато е направена от хмел, малц, вода и дрожди, ароматите се получават единствено благодарение на тези компоненти. Шоколадът, кафето и карамелът – от малца, плодовете, цветята и медът - от хмела и бананът - от дрождите.  

 

Бирата преди време пък се разглежда от съвсем друга страна. В домашни условия почти всяко домакинство произвеждало бира, като това било задача на жената. Мъжете се грижели за други важни неща – лов, прехрана и др. Тогава напитката се правела от различни билки, например пелин. Хмелът започва да се ползва много по-късно. 

 

Освен в домакинствата бирата е правена за слугите и конярите, защото била значително по-евтина от виното. Тя се е предлагала по ханове, където е варена на място. Според това дали е добро пивото пътниците са променяли изцяло маршрута си. За тях било важно да починат заедно с добър ейл.

 

Бирата като освежаваща напитка, изкуство и вкус, който нашите предци са обожавали. Лицата на пивото, както и неговите видове нямат граница. Докато се наслаждавате на експлозията от вкусове, аромати и цветове обаче не забравяйте да поставите вашата. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Lilly23
преди 6 години
2
0
!
Отговори
Бирата помага и за овкусяване на яденето, ако го потопите в нея, и за по - лесно почистване, и за облекчаване на проблеми с кожата, косата и ноктите!
Страница 1 от 1