.

Защо да изберем книгата пред филма

Защо е по-добре да четем?

Защо да изберем книгата пред филма
Снимка: Instagram

Когато сме жадни за приключения и невероятни изживявания, тогава посягаме към историите, разказани от велики автори. Надникваме в трехния свят, разбираме как те виждат или си представят дадена ситуация. Това е най-скъпото нещо, което човек може да ни предостави. Представете си какъв би бил света без творците. Но как си взимаме от плодовете на знанието, на фантазията, които авторите ни даряват? Някои предпочитат книги, а други филми, ако е възможно. Защо обаче да изберем стотици страници пред 1 час визуално представяне на дадена история?

 

Причините са много. Представете си един айсберг. Ние виждаме много малка част от него на повърхността. Навътре в морето той е огромен и това може да ни представи само една хубава книга. В нея са описани много повече детайли, които са важни за пълноценното разбиране не историята. Те всъщност са най-значимата част от едно произведение. Без тях сякаш виждаме просто силует – без ясно изразени черти, без цвят и свежест.

 

Книгата ни дава свобода ние самите да изградим образите в главата си на базата на описанията, които са ни дадени. Така всеки човек може да разбере една книга по коренно различен начин и да я пресъздаде по такъв. Представете си всички читатели на даден роман да направят филм по него. Сходствата ще бъдат много по-малко от различията. Възможно е дори да станат коренно различни продукции. Докато ако няколко човека гледат един и същ филм биха го разказали по сходен начин. Причината е, че героите и ситуациите са представени ясно и няма място за въображението на читателя.

 

Книгата ни държи в напрежение, предизвиква голям интерес. Нямаме търпение да разберем какво ще се случи в следващата глава и продължаваме да четем, след това разбираме, че следва друг интересен момент и отново не се отказваме. Във филмът обаче действията се развиват много по-бързо. Така разбираме всичко мигновено и не остава време за предизвикване на кой знае какъв вълнуващ интерес.

Разбира се и киноизкуството има своя чар. Всеки обича след изморителен ден да пусне любим филм, но защо от време навреме да се се отпуснем в леглото с книга в ръка. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...