.

Как да направим суши у дома?

Бързо, лесно и вкусно

Как да направим суши у дома?
Снимка: Instagram

Нека се пренесем в японската кухня, изпълнена с неверояни вкусове, които в комбинасия ни пренасят на прекрасно място и ни носят незабравими емоции. Сушито успя да завладее и българския вкус, със своята свежест и аромат на море. Още по-интересно е обаче да приготвим това специфично ястие у дома. 

 

Ето как да го направим. Каво ни е необходимо?

 

Оризов оцет за суши (ако не намерите такъв, използвайте обикновен оризов оцет и го смесете със сол и захар на котлона) – 4 и половина с.л 

 

Ориз за суши – 500 гр. 

 

Риба, каквато си харесате. Става добре със сьомга и херинга. Ако е сурова, трябва да сте сигурни, че е прясна. 

 

Зеленчуци (краставица, чушка, морков, тиквичка)

 

Кори Нори (Обърнете внимание на цвета. Добре е да са по-тъмно зелени. Това е знак, че са минали през вси1чки етапи на обработка и съответно качеството е по-високо)

 

Рогозка за навиването на сушито

 

Как да приготвим сушито.

 

Слагаме ориза в гевгир и го измиваме под течаща вода. Под него поставяме съд, за да следим цвета на водата. Добре измит е, когато тя е възможно най-малко бяла. 

 

Оставяме ориза да се изцеди добре половин час (докато не остане сух). 

 

Изсипваме го в тенджера с вода (50:50). Оставяме го на максимално загрят котлон докато не започне да ври бурно (докато не се появят балончета по ръба на тенджерата. Тя не бива да се отваря.) След това го намаляваме до минимум и го оставяме така десетина минути. 

 

След това отстраняваме ориза от котлона. Изчакваме 10 минути и добавяме 4 и половина супени лъжици оризов оцет. Изчакваме да изстине добре, като покриваме съда с навлажнена кърпа или кухненска хартия, за да не съхне. 

 

Нарязваме рибата и зеленчуците на ивици. Приготвяме рогозката, купа със студена вода и корите.

 

Върху рогозката слагаме Нори и малко повече от половината го покриваме с ориз. Трябва да натиснем добре ориза, за да може при рязането да не се разпадне. Слагаме плънката отгоре. Добре е да не се смесват много вкусове. И навиваме, като се стремим да е максимално стегнато. Започваме навиването като притискаме плънката силно. 

 

След това режем на колелца, редим ги в красиво плато и поднасяме с Уасаби и соев сос.


Реклама Инвестор.БГ


Още за...
суши teenlife
Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...