.

Какво е сексуално насилие и експлоатация и как да се предпазим?

Кампанията на LoveGuide „По-добре недей“ информира над 10 000 младежи

Какво е сексуално насилие и експлоатация и как да се предпазим?

LoveGuide – платформата за сексуално и здравно образование на тийнейджъри – проведе кампания срещу сексуално насилие и експлоатация.

 


“По-добре недей” достигна до около 10 000 момичета и момчета, както онлайн, така и офлайн чрез срещи на живо. Целта на проекта беше тийнейджърите да разберат какво е сексуално насилие и експлоатация, как да ги разпознават, как да се предпазят, кои са най-често жертвите и какво да направят, ако се случи на тях или техен приятел.

 


"Помагаме на младите хора да разберат, че сексът е окей само, ако е по взаимно съгласие, безопасен е и доставя удоволствие и на двамата партньори. Винаги, когато не искат да имат сексуални отношения с някого, трябва да кажат НЕ. Дори, много често могат да са познавали и харесвали този човек, но да не им харесва това, което прави с тях в момента. А, ако станат жертва на сексуално насилие, да не се срамуват, защото вината никога не е тяхна. Вината винаги е на насилника. Казваме им и какво да направят, за да помогнат на себе си или на приятел, ако се наложи” каза Николета Попкостадинова, създател на LoveGuide.

 

 
Кампанията си постави за цел да постигне и разпознаваемост на проблема сексуално насилие и експлоатация и да насочи вниманието към необходимостта от неговото решаване. Ето защо проектът включваше няколко различни комуникационни инструмента за достигане до максимално голяма аудитория. Бяха създадени серия от видеа, които помагат на тийнейджърите да разберат кога нещо не е наред в отношенията с партньора им, как да познаят, ако нещо нередно се случва на техен приятел, кой най-често е насилникът и какво да направят, за да помогнат на себе си или на друг. Видеата могат да бъдат гледани в YouTube канала на LoveGuide, както и в сайта на платформата.

 

 


В loveguide.bg младите момичета и момчета могат да намерят и по-подробни текстове, които се спират на темата, а за финал на кампанията цялата информация беше събрана в книжка в електронен формат, в която има всичко необходимо по темата. 

 

 

В рамките на кампанията бяха проведени часове в училища с ученици от 7ми до 12ти клас в 6 училища в България. Обучителите от LoveGuide се срещнаха с около 300 тийнеджъри и говориха с тях очи в очи за сексуалното насилие и експлоатация. Децата от своя страна споделиха истории и ситуации, както на живо, така и в онлайн каналите на LoveGuide и получиха отговори на своите въпроси.

 


“Тази кампания е само част от усилията, които трябва да бъдат полагани постоянно, както от нас – неправителствените организации, така и от родителите, учителите и институциите. Не само статистиките, но и личния ни опит от работата с вече над 3000 деца от цялата страна, показват, че те чисто и просто не знаят и не могат да се предпазват,” казва Надя Здравкова, обучител в LoveGuide.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...