.

Само дете, второ или трето? Какво говори това за теб?

Какъв е характерът ти

Само дете, второ или трето? Какво говори това за теб?
Снимка: Instagram

Когато кажеш на хората, че си само дете в семейството, те предполагат, че си властен и изискващ? Алфред Адлер (1870 – 1937) вярвал, че характерът ни се оформя предимно от въпроси, свързани с развитието.

 

Подобни теории са актуални и днес, въпреки че някои ги смятат за прекалено прости. По-нови изследвания показват, че трябва да се отбележат и други фактори като темперамент и околна среда.

 

Освен това, много е важно да се вземе предвид дали има братя и сестри, колко е голяма разликата с тях и на каква възраст са били родителите, когато детето се е родило. Ето някои от основните характеристики според Адлер:

 

Единствено дете:

 

То иска да бъде център на внимание, особено когато получава 200% от него. То често е разглезено и има трудности в споделянето. Съзряват рано и могат да бъдат арогантни. Винаги очакват специално отношение. Известни единствени деца са Тайгър Уудс, Даниел Радклиг, Леонардо Дикаприо и Натали Портман.

 

Първородно дете

 

Те надценяват възможностите си и се държат така, сякаш властта е тяхно право по рождение. Те са авторитарни и строги като родители и са склонни към ревност, безпокойство и са много отбранителни. Известни първородни деца са Бионсе, Тейлър Сиуфт, Опра Уинфри, Риана и Кейт Мидълтън.

 

Средно дете

 

Те са известни като миротворци и умеят да правят компромиси. Приятелски настроени, верни и лоялни, добри комуникатори. Умеят да общуват както с по-възрастни, така и с по-млади от себе си. Известни средни деца са Ким Кардашян, Мадона, Бил Гейтс, Бритни Спиърс и Кристен Стюарт.

 

 

Най-малкото дете

 

Бунтовници, те са много различни от братята и сестрите си, търсят внимание и имат творческа природа. Имат големи мечти, които рядко успяват да сбъднат. Известни най-малки деца са Дженифър Лоурънс, Робърт Патинсън и Джордж Клуни.

 

Осиновено дете

 

То е склонно да бъде разглезено, което го прави взискателно. Понякога имат проблем с откриването на себе си и самочувствието. Обичат самотата и се наслаждават на собствената си компания. Известни осиновени деца са Джейми Фокс, Стив Джобс и Никол Ричи.

 

Снимки: Instagram


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Lilly23
преди 6 години
2
0
!
Отговори
Аз като съм 2, последно дете, а пък характерът ми на средно дете!
Страница 1 от 1