.

За тийнейджъри: Как да бъдем по-уверени?

Щастието трудно се намира, когато сме насочени към себе си – нека погледнем към другите!

За тийнейджъри: Как да бъдем по-уверени?
Снимка: Pixabay

Когато помагате на другите, това повишава вашата увереност – установи ново проучване. Учените от университета Brigham Young в Юта  отбелязват, че юноши, които проявяват внимание и предлагат помощ на непознати, имат по-високо самочувствие.

 

Според изследването, младите, които помагат само на най-близките си и не са склонни да се намесят в обществени ситуации, страдат от ниско самочувствие. Но според тях това може лесно да бъде променено, защото те лесно възприемат ново поведение.

 

“В това проучване, ние установихме, че младите, които помагат на непознати, се чувстват по-комфортно със себе си с течение на времето. Като се има предвид значението на самочувствието в тези години, това е важна констатация“, казва професор Лаура Уокър.

 

“Това предполага, че младите започват да се възприемат като по-значими за света, защото откриват какво влияние могат да имат дори над непознати. Съветвам родителите да насърчават подобно поведение у децата си“, добави тя.

 

Екипът изследвал поведението на 681 юноши между 11 и 14 години, които били съветвани и стимулирани да оказват помощ и да не са безразлични към обществени ситуации. След година всеки от тях казвал: “Аз съм доволен от себе си“.

 

Професор Уокир добави, че подобно поведение помага на младите да избегнат прекаленото вглъбяване в себе си, което е неизбежно за тийнейджърските години и да се обърнат към околния свят, което им носи удовлетворение.

 

“Младите имат нужда да бъдат оценени – лесно ще получат това, ако отстъпят място на възрастна жена в автобуса или помогнат на непознат да си изкара колата от снега. Подобно поведение насърчава общуването, което е от изключителна важност за подрастващите“, заключи тя.

 

Снимка: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...