.

Как социалните мрежи причиняват депресия

Някои потребители са по-застрашени от други

Как социалните мрежи причиняват депресия
Снимка: Pexels

Интересът към социалните мрежи расте постоянно. Навярно неведнъж сте чували, че прекарването на време в интернет може да повлияе на емоционалното състояние на човек. И че все повече хора са като пристрастени към компютъра или телефона. Скролването из Facebook, Instagram, Snapchat обаче може да доведе и до депресии. Ето кои са най-опасните навици, на хората, застрашени от депресия.

 


Сравняват се с другите

 

Много хора използват социалните мрежи, за да се изтъкнат - къде са били, какво са си купили, с кого са излизали. Правят го, за да си повдигнат самочувствието и да създадат впечатление, че животът им е интересен и пъстър. Когато обаче забележат техен приятел, който се тагва от още по-екзотични места и посещава по-бляскави събития, те започват да завиждат. И превръщат постването в едно непрекъснато състезание, което само изтощава.

 


Използват мрежите като наркотик

 

Някои потребители не могат да издържат повече от 15-20 минути, без да си проверят нюзфийда, съобщенията, нотификациите. Дори когато са на важен изпит, на кино или дори на лекарски преглед, те се опитват да проверят дали не изпускат нещо важно. Това може да повлияе зле на оценките, на отношенията с приятели и роднини и да направи такива хора прекалено разсеяни.

 


Постват само снимки, на които са сами

 

Ако един човек качва снимки, на които почти винаги е сам, много вероятно е той да се чувства изолиран и изоставен. Дори да обича да държи в тайна личния си живот, той би трябвало да има снимки с приятели или роднини поне от рождени дни, ваканции, концерти и т.н. Когато вижда, че другите постоянно постват снимки с приятели от купони и екскурзии, много вероятно е да се чувства още по-зле.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...