.

Как да се грижим за косата според нейния тип?

Мазна, суха... как да се грижим за нея?

Как да се грижим за косата според нейния тип?
Снимка: Instagram

Дълга, къса, суха или мазна коса. Каквато и да е тя, някога питали ли сте се дали се грижите правилно за нея? Дали използвате правилните продукти?

 

Възможно ли е вашият шампоан да уврежда косата ви? Дали трябва да я сресвате по-често, или не?

 

С повече от 100 000 косъма на главата, нужно е да се научим как да поддържаме косата си здрава и красива.

В повечето случаи типът кожа съответства на косата. Например, ако имате суха коса, ще имате и суха кожа; същото важи са мазна коса и мазна кожа.

 

На пазара има хиляди продукти, които трябва да помагат на вашата коса, но някои от тях носят повече вреди, отколкото ползи.

 

Сухата коса не е толкова мека и приятна на допир. Съществуват много възможни теории, защо косата ви е именно такава, но това се дължи най-вече на гените. Разбира се, има голямо значение и начинът, по който се грижите за нея. Добре е да миете косата си 2-3 пъти седмично, за да хидратирате скалпа. Продукти, съдържащи масло от орех, шеа и пшеничен зародиш, са много подходящи за овлажняване. Внимавайте с употребата на химикали и преси, особено при този тип коса. Опитайте да мислите за косата така, както мислите за кожата си – не бихте изложили лицето си на 1875 вата горещ въздух всеки ден, нали? Не забравяйте да не прекалявате с нанасянето на боя за коса. Честото боядисване би било пагубно за сухата коса, затова е добре да се потърсят по-щадящи варианти, като къна или поне безамонячна боя. Предпазването от лятното слънце е препоръчително, а най-лесният начин е носенето на плажна шапка. Това може да се окаже много интересен аксесоар към банския костюм.

 

Мазната коса също крие много предизвикателства, с които трябва да се справим. Много е досадно да измиете косата си сутрин и да откриете, че тя има нужда от нова баня, когато се приберете вечерта. Омазняването идва от скалпа, който се нуждае от внимателно измиване, а може да опитате да оставите шампоана за няколко минути след разнасянето му. Избирането на подходящ такъв също е много важно – съставки като коприва, лайка и цитрусови плодове са подходящи за мазната коса. Избягвайте продукти, на които пише „блестяща“, защото така ще добавите още излишно овлажняване на вашата коса. Опитайте употребата на сух шампоан, за да удължите времето до следващото измиване и потърсете съвет от фризьор за още решения.

 

Дългата коса – така жадуван блян. Много момичета страдат от бавния растеж на косата си, чакайки тя да достигне така желаната дължина до кръста. Единият вариант е удължаване чрез поставяне на екстеншъни, но ако се сложи естествена коса, това ще коства много средства, а освен това тежестта на добавената коса може да причини накъсване и увреждане още в корените. Ето защо подхранването с подходящи продукти, стимулиращи растежа, е много по-добро решение. Приемането на витамини и пиенето на много вода също оказва голямо влияние върху растежа на косата.

 

Заплетените краища са много неприятни и досадни. Това се дължи на цъфтежите на косата и те не могат да бъдат поправени, нито залепени обратно (въпреки лъжливите реклами на подобни продукти по телевизията). За да се справим с този проблем, първо трябва да отидем на фризьор. Подрязването на краищата изобщо няма да бъде драматично, ако помолите вашия фризьор да запази дължината. Сресването на косата трябва да бъде бавно и внимателно - добре е да използвате дървен гребен, защото той не накъсва косата. Четката за коса не скубе и отнема по-малко време, но това е за сметка на накъсаните краища, които оставя след себе си. Също така, желателно е да използвате продукти, предпазващи косата от горещата преса за коса.

 

Автор на статията: Стефана Пеева


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...