.

Начините за прекъсване на бременността

Има 2 начина за прекъсване на бременността. При първия медицинско лице извършва процедурата в болнични условия. Вторият метод е медикаментозен -  използва се хапче, предизвикващо аборт. Има повече от 1 метод на хирургичен аборт. Най-разпростр

Начините за прекъсване на бременността
Има
начина за прекъсване на бременността. При първия медицинско лице извършва процедурата в болнични условия. Вторият метод е медикаментозен -  използва се хапче, предизвикващо аборт.

Има повече от 1 метод на хирургичен аборт. Най-разпространеният се нарича аспирация. Познат е и като вакуум аспирация. Вакуум аспирацията се използва обикновено до 16-тата седмица от последния цикъл на жената. Повече от 9 от всеки 10 аборта се извършват чрез този метод.

Д&О – дилатация и отстраняване – е другият вид аборт в болнични условия. Д&О обикновено се извършва след 16-тата седмица от последния цикъл на жената. По-малко от 1 на всеки 10 аборта се прави по това време. След 24-тата седмица аборт се извършва само поради сериозни медицински причини.


Колко ефективни са хирургичните аборти?

Може да бъдете сигурни, че тези методи за прекъсване на бременността са много ефективни. Те дават резултат почти всеки път. След аборта е задължителна среща с лекаря, за да е сигурно, че всичко е наред.


Какво се случва по време на хирургичния аборт?

Често срещано явление е жените да са притеснени за правенето на аборт или която и да е друга медицинска процедура. Повечето от нас се чувстват по-добре, когато знаят какво да очакват. Лекарят ще говори с теб и ще отговори на въпросите ти. Но ето как в общи линии протича процедурата и какво да очакваш.
 

Преди самият аборт ще трябва:            

- да обсъдите възможностите;
- да говорите за твоята анамнеза;
- да си направиш лабораторни изследвания;
- да те прегледат – което може да включва и ултразвук;
- да прочетеш и подпишеш необходимите документи.


Вакуум аспирацията – най-разпространеният метод за хирургичен аборт


По време на вакуум аспирацията:

- Лекарят ще прегледа матката;
- Ще ти дадат болкоуспокояващо лекарство. Може да предложат седиране - лекарство, което ти позволява да останеш будна, но дълбоко отпусната;
- Във вагината ще се постави спекулум;
- Лекарят може да ти инжектира местна упойка в или близо до шийката на матката;
- Отворът на шийката на матката може да бъде разширен с дилататори – няколко тънки, разширяващи се пръчици. Маже да ти поставят и абсорбиращи дилататори един ден или няколко часа преди процедурата. Те ще абсорбират течностите и ще стават по-големи. Това бавно увеличава отвора на шийката на матката. За да подпомогнат разширяването на шийката на матката може да бъдат използвани и лекарства с или без дилататори;
- Ще получиш антибиотици, за да се предотврати инфекция;
- През шийката на матката се вкарва тръбичка във матката;
- С помощта на ръчно или автоматично вакуумно устройство внимателно се изпразва съдържанието на матката;
- Понякога, за да се премахне останала по матката тъкан, се използва инструмент, наречен кюретка. Той може да послужи и за проверка на това дали матката е празна. Когато се използва кюретка наричат аборта Д и К – и дилатация и кюретаж.

Аспирацията продължава около 5 до 10 минути. Повече време отнема подготвянето на шийката на матката. Консултацията с лекар, прегледа, попълването на формулярите също изисква време. Възстановяването след процедурата трае около 1 час.


Д&О


По време на Д&О:

- Лекарят преглежда и проверява състоянието на матката.
- Ще получиш болкоуспокояващо, за да се чувстваш по-удобно. Може да ти се предложи седиране или вътревлагалищно лекарство за по-голям комфорт.
- Във вагината ще бъде поставен спекулум.
- Матката ще бъде подготвена за процедурата. Може да получиш лекарства или предишния ден или няколко часа преди процедурата да ти бъдат поставени абсорбиращи дилататори. Те ще поемат течностите и ще станат по-големи. Тези бавни разтягания ще отворят шийката на матката.
- Ще получиш антибиотици, за да се избегне инфектирането.
- При аборт, извършван в края на второто тримесечие на бременността, може да се наложи да бъде направена снимка на корема, за да се установи със сигурност, че зародишът е мъртъв.
- Лекарят ще инжектира изтръпващо лекарство в или близо до шийката на матката.
- Матката внимателно се изчиства с медицински инструменти или с вакуум машина.

Д&О обикновено отнема между 10 и 20 минути. Повече време е необходимо, за да се подготви шийката на матката. Нужно е и време за консултация с лекар относно процедурата, за преглед, за прочитане и попълване на формулярите. Възстановителният период след процедурата трае около 1 час.

Какво е чувството по време на хирургичния аборт?

Може да те притеснява какво е чувството по време на хирургичен аборт. Повечето жени изпитват болка, подобна на спазмите по време на месечния цикъл. При други болката е по-неприятна. Това важи и за двата вида хирургичен аборт.

Твоят лекар ще ти помогне да се почувстваш възможно най-комфортно. Ще ти дадат болкоуспокояващи лекарства. Обикновено се използват местни упойки. Някои болници предлагат и седиране. Рядко се предлага обща анестезия за някои процедури. Тя позволява на жената да спи по време на самата процедура, но се увеличава медицинският риск и болничният престой.

Възможно е да има спазми след аборта и вероятно ще е нужна почивка след процедурата.

КЪРВЕНЕ СЛЕД ХИРУРГИЧЕН АБОРТ

Възможно е да има кървене след аборта – това е нормално. В кръвта може да има и няколко малки съсиреци. Нормално е:

- да има зацапване, което да трае до 6 седмици;
- да кърви няколко дни;
- да има кървене, което спира и после започва отново.

Не е проблем да се използват превръзки или тампони, но с превръзките ще е по-лесно да се следи кървенето.

Нормално е също и да няма кървене след аборта.

Ако кървенето след аборта те притеснява, се свържи със своя лекар.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...