.

Мазнините се трупат около талията 4 часа след ядене

Мазнините се трупат около талията 4 часа след ядене
Снимка: sxc.hu

Мазнини в областта на талията се трупат в рамките само на 3-4 часа след хранене – много по-бързо, отколкото се смяташе досега, установява изследване.

 

Хората, които обичат да си похапват вечер, трябва да обърнат внимание на факта, че мазнините в продуктите, които се консумират в късните часове, е много по-вероятно да се съхраняват в областта на талията, обясняват експертите.

 

Констатациите от новото изследване противоречат на широко разпространеното схващане, че теглото нараства постепенно. Според теории мазнините от храната се транспортират от червата в кръвта, където могат да се използват от мускулите. Досега се смяташе, че натрупването на мазнини в областта на талията, бедрата и краката е сравнително бавен процес.

 

 

Новото изследване на Оксфордския университет проследява ефекта от консумацията на мазнини сред доброволци. Наблюденията им показват, че отнема около час мазнините да достигнат до червата, след това навлизат в кръвоносната система като малки капчици.

 

Впоследствие процесът на разпространението им в организма е много бърз, обяснява проф. Фредрик Карпе. Клетките в мастната тъкан около талията улавят капките мазнина, с помощта на кръвоносната система, като по този начин се обединяват с клетките, съхраняващи мазнини.

 

Само малка част от мазнините, консумирани на закуска, преминават през този „маршрут”, значително повече обаче са приетите с вечерята, поясняват учените. Това се дължи на хормонални промени, настъпващи по-късно през деня, което допринася за много по-лесното натрупване на мазнини в областта на талията.

 

Добрата новина е, че системата на складиране е временна, тъй като в кратък срок мобилизира мазнините, за да се „хранят“ мускулите, обяснява проф. Карпе. Но хората, прекаляващи с храната, не преминават през тази фаза на мобилизация, което води до постоянно натрупване на мазнини и съответно наддаване на тегло, предупреждава експертът.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
ChildrenOfBodom
преди 11 години
0
5
!
Отговори
Аман от некадърни статии... Специално мазнините престояват около 4 часа в стомаха , след което се разграждат благодарение на жлъчния сок ,съдържащ ензима трипсин , изливащ се в дванадесетопръстника. Там вече мазнините се разграждат до глицерол и мастни киселини... Оттам преминават през стените към лимфата /не кръвта/и оттам до всички клетки на тялото. Следователно е напълно невъзможно да се залепят за 4 часа : )
DownloadVirus
преди 11 години
1
1
!
Отговори
Зависи какви са мазнините и колко ядеш,както се и споменава..
Страница 1 от 1