.

Компютърните игри могат да бъдат полезни за подрастващите, твърдят учени

Компютърните игри могат да бъдат полезни за подрастващите, твърдят учени
Снимка: Dreamstime

Повечето родители не одобряват факта, че децата им играят постоянно на видео или компютърни игри. Според тях по този начин подрастващите привикват към насилието и това може да окаже неблагоприятно въздействие върху тяхното развитие, предаде АФП.

 

Наскоро направено проучване показва, че компютърните игри могат да помогнат на децата да развият здравословни хранителни навици, да подобрят уменията си на разсъждаване и да осъзнаят някои глобални проблеми. Статистиката сочи, че повечето хора свързват игрите с насилието, с което те зарибяват младежите. Но е факт, че не доказано, че има пряка връзка между тези занимания и проявите на агресия.

 

 

Игрите могат да окажат благоприятно въздействие върху психологическите функции на децата, твърдят учените. Те направили подробен анализ на разпознавателните им функции, върху образованието и се опитали да разберат действието на техните механизми върху паметта.

 

Някои възрастни хора също обичат да откарват часове наред, играейки на игри. Доказано е, че тези хора се чувстват значително по-добре в сравнение с останалите. За съжаление, игрите имат лоша слава, защото често се ползват по един прекомерен начин. Не бива да ги обвиняваме за нещата, които стават по света, но и не бива да ги оневиняване напълно.

 

Хубавото е, че в последно време се създават все повече образователни игри. В Jive Healt, например, децата трябва да консумират повече плодове и зеленчуци, като те търсят тези продукти, за да могат да нахранят виртуалното си животно. Дори игрите със стрелба имат своите положителни страни. Прицелването подобрява концентрацията при откриването на скрита цел. Това след години ни помага да открием по-лесно приятел в тълпата, както и да разчитаме рентгенови или сателитни снимки.

 

Според учените стрелянето по неприятелски космически кораби и щаденето на приятелските помага на подрастващите да контролират своите емоции. Човек трябва да бъде спокоен, докато игра, за да уцели правилния обект.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...