.

Пасивното пушене на подрастващите увеличава риска от сърдечни проблеми в бъдеще

Пасивното пушене на подрастващите увеличава риска от сърдечни проблеми в бъдеще
Снимка: sxc.hu

Пасивното пушене в детските и тийнейджърските години сериозно увеличава риска от развитието на сърдечни заболявания на по-късен етап от живота, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до подобно заключение, водещи здравни специалисти от Западноавстралийския университет проследили живота на 1000 подрастващи, родени в периода между 1989 и 1992 г., до навършването им на 17 години. От тях близо 48% били отгледани от родители пушачи и следователно били подложени на пасивно пушене у дома.

 

В края на изследвания дългогодишен период от всички участници били взети кръвни проби. Оказало се, че тези, които всекидневно били изложени на цигарен дим, се наблюдават по-ниски нива на добрия холестерол HDL, чиято роля е да пренася холестерола обратно от другите тъкани на тялото към черния дроб. Учените установили, че този негативен ефект се проявява с по-голяма сила при момичетата, отколкото при момчетата.

 

Редица изследвания доказват, че ниските нива на HDL водят до повишаване на риска от развитието на високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Този риск остава висок дори при ниски количества на лошия холестерол LDL в кръвта.

 

Отдавна са известни негативните ефекти на цигарите върху сърдечната дейност на организма. Това обаче е първото изследване, което доказва, че и пасивното пушене, особено в детските и тийнейджърските години, също може да доведе до трайни проблеми със здравето в бъдеще. Ако родителите ви пропускат този факт, може би било добре да се постараете да им го припомните.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...