.

Газираните напитки вредят на сърцето

Газираните напитки вредят на сърцето
Снимка: sxc.hu

Прекомерната консумация на газирани напитки вреди на сърцето и в по-дългосрочен период може да доведе до редица опасни заболявания, застрашаващи живота, смятат здравни специалисти от Монако, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение сърдечните хирурзи от медицинския център “Princess Grace” проучвали своите пациенти, опитвайки се да открият връзка между консумацията на кола и сърдечното здраве. Именно така специалистите открили, че прекаляването с газираните напитки води до понижаване на нивата на калий в кръвта, което пък от своя страна резултира в чувство за отпадналост и липса на мускулен тонус, ускорено сърцебиене и повишено кръвно налягане.

 

Според изследователите съществуват две възможни обяснения на връзката между прекомерната консумация на кола и ниските нива на калий в кръвта. Първото е свързано с високото съдържание на високофруктозен царевичен сироп в газираните напитки, което води до диария и съответно до загуба за организма на големи количества течности и съдържащия се в тях калий. Второто обяснение се крие в кофеина в колата, чието въздействие върху бъбреците води до намаляване на количеството на абсорбирания в организма калий.

 

Прекаляването с газираните напитки вреди на сърцето и по още един, косвен начин. Това се случва вследствие на затлъстяването, дължащо се на приема на големи количества захар с подсладените напитки.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Ninethou
преди 10 години
0
3
!
Отговори
естествено как иначе ще си продават скъпите лекарства, не- човеци.
kaili_mir
преди 10 години
2
4
!
Отговори
Аз мислех, че са от най-полезните хахах
Страница 1 от 1