.

Решения за мускулната треска

Още подобни новини
Решения за мускулната треска
Снимка: Dreamstime

Първото посещение във фитнеса винаги е вълнуващо, осъзнавайки, че сте направили първата крачка към промяната, но заедно с него може да получите бонус - мускулна треска. Освен във фитнес залата, мускулна треска може да си спечелите и при извършване на по-тежка дейност или при подновяване на тренировките след дълъг период на почивка. Каквато и да е обаче причината, дискомфортът и болката са еднакво неприятни, затова имаме няколко съвета, с които да намалите неприятното й действие.

 

Осигурявайте повече хранителни вещества на организма

 

За да се възстановите по-бързо, задължително трябва да консумирате храни богати на протеини, защото те изграждат мускулната тъкан и възстановяват наранената такава. Такива храни са: яйца, мляко, както и другите източници на животински или растителни протеини. Друг лек за мускулната треска са бананите, както и джинджифилът. Добавянето на половин лъжичка джинджифил дневно към храната, облекчава мускулната треска с до 25%. Бананите пък осигуряват калии, който е едно от веществата, които губим, докато тренираме. За да си набавите нужните количества, които ще ви спасят от болките, е препоръчително да ядете по 2-3 банана на ден, докато отмине болката. Добре е да приемате и витамини и минерали,които ще ви спомогнат за възстановяването на pH баланса в мускулите.

 

Топли компреси

 

Топлинната терапия, правена чрез топли компреси, повишава температурата на мускулите, което от своя страна повишава кръвообращението. По този начин се ускорява притока на кръв, богат на хранителни вещества и така се скъсява периодът на възстановяване. Освен топли компреси, може да се използва и гореща вана.

 

 

Аспирин, противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства

 

Безспорно те са ефективно решение за справяне с проблема, защото достатъчно бързо елиминират болката, която достига до мозъка. Лошото при тях е, че заедно с болката се предотвратява и добрите последствия от нея, а именно стартирането на локални възстановителни и свръх възстановителни процеси в мускула или иначе казано ограничават растежа на мускула.

 

Прегръдка

 

Да, колкото и нелогично да ви звучи, прегръдките са начин за справяне с мускулната треска. И не защото, когато прегърнете любим човек забравяте за болката, а защото според учените продължителните прегръдки освобождават хормона на любовта - окситоцин. Той е спасителят, който кара мускулите да се възстановяват много по-бързо, а също така като бонус стабилизира кръвната захар и помага за отделянето на повече енергия от собствените ни мазнинни запаси, така че дори и да нямате мускулна треска, една продължителна прегръдка винаги ще ви е от полза.

 

Според мнозина масажът на натоварените мускули, може значително да намали болката от мускулната треска, защото той увеличава притока на кръв към мускулите. Други обаче смятат, точно обратното и съветват, ако искаме бързо да се възстановим да не масажираме в никакъв случай мускулите, защото така ще увеличим болката и периода на действието й. Изборът е ваш!


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...