.

Хранителни разстройства - орторексия [трета част]

Хранителни разстройства - орторексия [трета част]
Снимка: sxc.hu

Все повече хора се стремят към здравословно хранене, ограничават вредните мазнини, наблягат на био продуктите и спират junk food-a. Това е похвално, но не и когато се превърне в болест.

 

Орторексията е болестно вманиачаване по здравословното и правилно хранене. Специалистите все още спорят дали това е заболяване или е вид анорексия, но е факт, че много хора страдат от това.

 

 

Орторексията може да започне съвсем невинно като желание за нов начин на живот здравословен, без вредни храни и често пъти човек спира да яде отначало месо, после наситените мазнини, въглехидратите, после и преработените храни и стигне до там, че се консумира само специални храни.

 

 

Хората страдащи от орторексия са склонни да се „наказват" за всяко едно „прегрешение", което сметнат, че са извършили като са хапнали нещо „забранено". Следват по-строги правила, гладуване, упражения. Те знаят всичко за калориите в продуктите, постоянно се интересуват от съдържанието на храната, четат всеки етикет и отричат напълно химичните добавки и генно модифицираните храни. Приемат витамини и следят строго теглото си.

 

Орторексиците вярват, че могат да запазят младостта и спортната си форма до дълбока старост, темата „да се храним здравословно" заема първо място в техния делник и достига болестно състояние.

 

Някои признаци на орторексия могат да бъдат: прекарване на много време в мислене за здравословно хранене, планиране на утрешното меню, чувство на отвращение, когато не се спазва определената диета, голяма стриктност към себе си, пълно неразбиране на околните, които не се хранят „достатъчно здравословно".

 

Орторексията, подобно на анорексията, е свързана със загуба на тегло, но за орторексиците не е проблем количеството, а качеството и „чистотата" на продуктите, с които се хранят. Орторексията заема изцяло съзнанието на болния, в един момент страдащият дори се отказва от повечето храни, защото ги мисли за вредни и често остават 5-6 храни, които не са „забранени".

 

Орторексията крие същите рискове като анорексията и булимията, според лекарите това заболяване може да премине в анорексия заради постоянното гладуване.Освен това дава големи отражения в здравословното състояние, спирането на месото може да доведе до желязо-дефицитна анемия, пълното ограничаване на мазнините води до авитаминоза (нарушава се зрението, размекват се костите и проблеми с кръвосъсирването), липсата на белтъци също се отразява пагубно на организма. Появява се косопад, ниско тегло, при подрастващите – проблеми в растежа, физическа слабост, световъртеж, стомашни проблеми, липса на менструация.

 

Орторексията сама по себе си е болест не на тялото, а на ума. Важно е болният да осъзнае, че има проблем и да потърси лекарска помощ. Повечето орторексици се затварят в себе си и трудно биха споделили на някого за проблемите си. С помощ от специалист и подкрепа от близките хора, лечението би било успешно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...