.

Какво се случва с тялото ти по време на пубертета? [част втора]

Какво се случва с тялото ти по време на пубертета? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Пубертетът е времето, в което тялото ти се променя най-много. Тогава се развиваш със страшно бързи темпове, както физически, така и емоционално. Тази възраст може да е трудна и тежка, заради хормоните, които бушуват. Със сигурност не е лесно да приемеш, че тялото ти постоянно се променя. Акне, менструация и постоянно променящо се настроение, трудно е за едно момиче да свикне изведнъж с всичко това. Сега ще ти отговорим на няколко въпроса свързани с пубертета.

 

Секрети? Когато започне пубертетът, преди да ти дойде менструацията можеш да забележиш повече вагинални секрети. Това не трябва да те стряска, нормално е, когато цветът на тези секрети е прозрачен или бял. Ако забележиш, че има неприятна миризма, станат гъсти и неприятни и усетиш сърбеж или неприятно усещане, сподели с майка си. Може това да са признаци на инфекция.

 

 

Усещаш, че напълняваш? Всъщност, това не е точно напълняване и е нормално. Жените са устроени така, че да имат повече мазнини по тялото си, в сравнение с момчетата. През пубертета тялото ти се променя и се превръща в женско. Тези мазнини, които забелязваш ще се превърнат в извивки, ще ти се оформи талия и дупе.

 

Как да разбереш кога ще ти дойде първата менструация? Има шанс да ти дойде на същата възраст, на която е дошла менструацията на майка ти или сестра ти. Разбира се, това не винаги се случва. Нормално е да ти дойде между 9 и 16 годишна възраст. Не се тревожи ако виждаш разлики между теб и приятелките ти, нормално е да се развивате с различни темпове. Ако те имат менструация вече, а ти все още не, не се тревожи. Все пак за твоя сигурност можеш да носиш няколко превръзки в чантата си, за всеки случай. Говори с майка си, за да ти препоръча подходяща марка и размер.

 

Какво не е наред с дъхът ти? Хормоните, които бушуват в тялото ти може да причинят проблеми като лош дъх. Важно е да ходиш редовно на зъболекар и да поддържаш устна хигиена. Постоянната грижа може да те предпази от лошия дъх и от проблеми със зъбите.

 

Нормални ли са всички тези промени? Пубертетът е много вълнуваща възраст, но понякога може и да те плаши. Със сигурност имаш много въпроси около това какво се случва с тялото ти. Просто запомни, че всеки човек минава през тази възраст, така че не се притеснявай да говориш за тези неща с майка си, по-голяма сестра или приятелките ти. Може да бъдеш изненадана, защото те ще имат същите проблеми и притеснения като твоите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...