.

Какво трябва да знаеш за хранителните добавки?

Какво трябва да знаеш за хранителните добавки?
Снимка: freedigitalphotos.net

Спортното хранене е много нашумяла тема сред всички активно спортуващи. Тийнейджърите също се причисляват към тази категория. Няколко страни в световен мащаб имат култура и традиции в производството и пазара на хранителни добавки. Това са САЩ, Канада, Великобритания и Австралия. Често грешно се схваща предназначението и въздействието на спортните храни и те се приравняват заедно със забранени медицински препарати, каквито са анаболните стероиди. Суплементите, както още са известни хранителните добавки, нямат общо с тях.

 

Произходът им е напълно различен. Добавките са храни във вид на таблетки, пудра или течност. Това означава, че те съдържат въглехидрати, мазнини, белтъчини, витамини и микро елементи, както храната, която приемаме всеки ден. Анаболните стероиди от друга страна са изкуствено синтезирани хормони, които се използват за медицински цели, когато пациент има нарушена функция в организма, свързана с конкретен хормон.

 

Така че не се тревожи, ако решиш да подсилиш спортната си подготовка с хранителни добавки. Само помни разликата между суплементите и анаболите. Основните хранителни добавки са протеини, въглехидрати, аминокиселини, креатин и мултивитамини, които в определени комбинации помежду си съставляват различни продукти.

 

 

Протеините се делят грубо на два вида: суроватъчни и казеинови. Суроватъчният протеин е бързо усвоим. Ето защо се препоръчва веднага след тренировка, когато тялото е изтощено и има нужда от вливане на суровина за възстановяването му. Приемът му сутрин на гладно, преди тичането в парка или друго кардио занимание също е доста удачен. По този начин суроватката предпазва мускулите от катаболитните процеси или тяхното изгарне.

 

 

Казеиновият е известен със своята бавна усвояемост. Добива се от белтъчинни източници като яйцата и млякото и е най-подходящ за приемане преди сън. Известен факт е, че тялото се регенерира и мускулите растат когато спиш, а не когато си на тренировка. За да снабдиш тялото с казеин, изпий чаша мляко или забъркай 30гр. от някой Milk&Egg концентрат.

 

Въглехидратите намират най-често приложение в така наречените гейнери. Това са суплементи за натрупване на мускулна маса. Инсулинът е хормон в човешкото тяло, който силно вълнува трениращите. Неговото покачване е силно желано след тренировка, а това става именно с прием на въглехидрати.

 

Аминокиселините са градивните елементи на протеина. Приети в свободна форма те бързо се включват в състава на кръвта и така стигат до изтощените мускули. Стомахът разгражда приетия протеин на аминокиселини, които възстановяват микро повредите в мускулите, причинени от тренировката. Прием на аминокиселини ускорява значително този процес.

 

Креатинът е жизнено важен за горивото в мускулите или аденозин трифосфата (АТФ). При работата на мускулите АТФ се превръща в аденозин дифосфат. Креатинът влиза в сложни химични взаимодействия и възстановява АТФ и твоята енергия.

 

Мултивитамините са витамини и микроелементи като цинк, магнезий, калий, калций и други, без които върховата ти спорна форма не би била реалност. Те са регулатор на хормоните произвеждани от тялото ти и се грижат за баланса на солите в организма.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...