.

Кои храни са полезни за костите?

Кои храни са полезни за костите?
Снимка: freedigitalphotos.net

Костите са много важна част от тялото ни, за която не се сещаме често. За да бъдеш здрав/а и да се чувстваш добре, трябва да имаш здрав скелет. Тийнейджърите рядко имат проблеми с опорно-двигателната система, защото обикновено оплакванията се получават в по-зряла възраст. Все пак ако искаш да имаш здрави кости, трябва от сега да се грижиш за тях. Това става чрез правилно и балансирано хранене. Сега ще ти посочим кои храни са много полезни за костите и защо трябва да наблягаш на тях.

 

Мляко. Калцият е от изключителна важност, за да имаш здрави кости. Човек се нуждае от около 1 грам калций дневно. Калцият се съдържа в големи количества в млякото, затова то е толкова полезно за костите. Една чаша мляко, без значение дали обезмаслено или не, съдържа 300 милиграма калций.

 

Кисело мляко и сирене. Не обичаш да пиеш мляко? Тогава опитай да хапваш кисело. То също така съдържа калций. Сиренето също е много полезно за костите. Ако имаш проблем с лактозата и си алергичен, можеш да опиташ млечни продукти, които са с отстранена лактоза. Калцият не се влияе от нея.

 

Сардини. Млякото и млечните продукти не са единственият начин да си набавиш калций. Друг прекрасен източник, това са сардините. Малка порция сардини ще ти осигури необходимата дневна доза калций. Няколко рибки съдържат повече от полезния елемент, в сравнение с чаша мляко.

 

 

Зелени зеленчуци. Навярно звучи невероятно, но калций има и в растенията. Зелените растения с големи листа съдържат голямо количество калций. Това са китайското зеле, къдраво зеле, спанак, ряпа.

 

Соя. Половин чаша тофу подсилено с калций, съдържа около 400 милиграма. Соевото мляко обикновено съдържа около 300 милиграма калций в една чаша. Соята има свойството да изгражда костите. Нови проучвания показват, че хранителните елементи, които са растителни, също са полезни за костите. Ако си веган и не консумираш млечни продукти, можеш да заложиш на соевите.

 

Сьомга. Тя и други мазни риби предлагат богато разнообразие от вещества, полезни за костите. Те съдържат витамин D, който помага на калция да се абсорбира. Те са богати и на омега 3 мастни киселини, които също са полезни за костите. Мазнината на рибата е полезна, защото предпазва жените от остеопороза.

 

Семена и ядки. Те са много полезни. Орехите и ленените семена са много богати на омега -3 мастни киселини. Фъстъците и бадемите съдържат калий, който защитава загубата на калция в организма. Ядките също съдържат протеини и хранителни вещества, които поддържат костите силни и здрави.

 

Внимателно със солта! Солта е голям враг на калция в организма. Колкото повече сол ядеш, толкова повече калций губиш чрез уриниране.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...