.

Истини и заблуди за акнето

Истини и заблуди за акнето
Снимка: hudabeauty.com

Акнето е досаден и ужасен проблем за много от тийнейджърите. Всяка нова пъпка е поредният повод за истеричен крясък или пък разочарование и срамежливост. То поразява милиони хора, които непрекъснато търсят ефективен начин да се избавят от него, поради тази причина може да чуете хиляди съвети как да се спасите и предпазите от пъпките, но замисляли ли сте се колко от тях са истина?

 

 

Ние го направихме и поради тази причина сме ви приготвили кратък списък на най-разпространените твърдения, засягащи акнето. Целта ни е да разграничим полезните съвети от митовете, които всяват само паника или пък губят времето ви с неефективни занимания, вместо да ви дадат добро решение, което да ви избави от проблема. Ето ги и тях:

 

Сладкишите са отговорни за акнето — мит

 

Сигурно сте чували от мнозина, че честата консумация на шоколад и други сладки изкушения са главната причина за появата на акне. Пъпките и тяхната поява обаче по никакъв начин не се влияят от консумацията на сладкиши. Единственият начин да получите обриви по кожата е само ако имате алергия към захарни продукти.

 

Ограничаването на досега на ръцете до лицето ни намалява пъпките — истина

 

Колкото по-малко пипате лицето с ръцете си толкова по-малък е шансът да страдате от акне. Това е така, тъй като според специалистите допира на ръцете с лицето ни, помага на мръсотията и микробите по тях да попаднат в порите и да предизвикат възпаления.

 

Липсата на сексуални контакти води до поява на акне — мит

 

Може би най-абсурдният, но и в същото време най-разпространен мит сред подрастващите е, че сексуалните контакти са обвързани с акнето. Запомнете, че половите контакти не влияят по никакъв начин на акнето и пъпките. Истинската причина за тяхната поява са хормоналните промени в организма, което е далеч по-различно.

 

Прекалената чистоплътност благоприятства появата на акне — истина

 

Доказано е от специалисти, че ако миете лицето си много често, то вие може да влошите положението и да увеличите пъпките си. Всичко трябва да е в умерени количества и да се търси златната среда. Далеч не ви съветваме да отхвърлите хигиенните си навици, а просто да не прекалявате с тях, тъй като по този начин ще изсушите кожата, а това ще доведе до отслабване на нейните защитните сили.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...