.

Вредна ли е солта?

Вредна ли е солта?
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво ли не сме чували за солта, че е вредна, че не бива да я консумираме, че трябва да я заместим с някаква алтернативна сол, която не съдържа натрий, че и без никаква сол не може, защото организмът има нужда. Сега ще ти разкажем повече за солта, защото тя наистина е важна част от ежедневното ни меню.

 

Натрият всъщност не е толкова „лош", за колкото го мислим. Тялото има нужда от натрий, за да може мускулите и нервите да функционират правилно. Но прекалено много натрий може да увреди сърцето, защото те кара да задържаш течности и това повишава кръвното налягане.

 

Кое е правилното количество? Американски учени препоръчват консумацията на 1 500 милиграма натрий дневно. Някои експерти смятат, че границата е 2 300 милиграма или иначе казано една чаена лъжичка сол дневно. Разбира се, тук става въпрос за здрави хора. Ако имаш някакви здравословни проблеми, трябва да се консултираш с лекар, който да ти препоръча какво количество сол можеш да консумираш. Оказва се обаче, че хората консумират средно около 3 400 милиграма натрий дневно, което понякога може много да навреди.

 

Внимавай. Опитай се да контролираш приемът си на сол. Когато ядеш, слагаш ли си сол допълнително? Трябва да знаеш, че около 40% от солта представлява натрий. Опитай се да избягваш прекалено солените храни. Храните, които съдържат най-големи количества сол са: бързата храна, всякакви чипсове и пуканки, полуфабрикати, консерви, замразени храни, колбаси и сирена. Това не значи да не ядеш изобщо някои от изброените храни. Просто се замисли дали не прекаляваш със солта, защото пакет пуканки за микровълнова ти дава необходимата дневна доза сол.

 

 

Интересен факт е, че прекалено голямото количество натрий в организма отслабва костите. Солта те кара да пиеш повече вода, а с нея лесно си отива калцият от организма. Важно е да ядеш сол, но не и да прекаляваш с нея, защото сериозно можеш да си навредиш.

 

Има други видове сол, които могат да заместят натриевата. Когато човек е свикнал да се храни с по-солени храни, може да изпитва трудност да намали количеството. Решение е ако заместиш натриевата сол с друг вид.

 

Калиева сол. Тя се съдържа в множество зеленчуци, но се предлага и на пазара. Има я самостоятелно, както и комбинирана с натриева. Консумацията на калиева сол балансира водния баланс в човешкото тяло. С нея също не бива да се прекалява, защото може да причини обезводняване, тъй като има диуретичен ефект. Най-добре е да се консумира смесена с натриева сол.

 

Хималайска сол. Тя е наричана „бялото злато", макар на цвят да е розова. Тя е най-чистата сол на планетата. Тя съдържа желязо, сяра, калий, калций, магнезий, натрий, като натрият е в много по-малки количества, отколкото в готварската сол. Това е причината хималайската сол да не задържа вода в организма.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...