.

Съвети за тийнейджъри с наднормено тегло

Съвети за тийнейджъри с наднормено тегло
Снимка: thinkstockphotos.com

В днешно време зад всеки ъгъл дебнат висококалорични изкушения. Докато по-възрастните в повечето пъти успяват да им устоят, то децата ги консумират безразсъдно, без да се интересуват, че това вреди на тяхното здраве и тегло.

 

Голяма част от днешните подрастващи имат проблеми с килограмите. За едно 7-годишно дете е нормално да бъде високо около 125 сантиметра и да тежи около 24 килограма. Все по-често обаче може да се видят невръстни деца, които при ръст 145-150 сантиметра тежат 50-55 килограма. Тези мерки са подходящи за тийнейджъри, но не и за 7-8-годишни деца. А проблемът с килограмите се заражда още от ранна детска възраст.

 

Какви са най-честите причини за затлъстяване?

 

 

Повечето пъти причините са обездвижване, наследствени фактори, прием на висококалорични храни, ниска здравна и хранителна култура, неправилно и обилно хранене, липса на време и внимание към детето от страна на семейството, лоши хранителни навици и т.н.

 

Какво е решението на този проблем?

 

Ако имате излишни килограми, трябва да отидете заедно с родителите си при специалист, с когото да поговорите. Хубаво е да разберете, че храната е много важна за правилното функциониране на организма и че прекомерният прием на калории води до редица болести, затлъстяване и други социални проблеми, които се пораждат впоследствие заради външния вид. Децата са много жестоки и винаги се подиграват на околните, когато намерят някаква причина, без да се интересуват защо детето е пълно – дали е болно или наистина прекалява с калоричните храни.

 

След като проведете няколко разговора със специалист, трябва сами да достигнете до извода, че някои храни са вкусни, но трябва да се консумират рядко и в разумни количества. Докато сами не разберете идеята на храната и сериозността на болестите, които идват от затлъстяването, няма да имате желание да промените хранителния си режим въпреки настояването от страна на своите родителите. Една промяна не бива да става насила, тя трябва да бъде поискана от човека, който има намерение да промени нещо в себе си.

 

Ако вече сте осъзнали сериозността на проблема и искате той да бъде решен, време е за действия. Като начало трябва да има рязка промяна в начина на хранене. Нужен е четирикратен хранителен прием – закуска около 8-9 часа, обяд около 12.30-13.00 часа, вечеря около 17.30-18.00 часа и междинно хранене около 10.30 часа или 16 часа в зависимост от ежедневните ви ангажименти и свободно време. Междинното хранене трябва да се състои от нискокалоричен плод.

 

Снимка: Dreamstime

 

За да бъдат постигнати желаните резултати, трябва да се откажете от доста вкусни храни като захарни и шоколадови изделия, сандвичи, дюнери, колбаси, пържени и панирани храни, бял хляб и безалкохолни напитки. Консумацията на тлъсти риби, високомаслени млечни продукти, семки и ядки се ограничава до минимум.

 

След промяна в хранителния режим, такава трябва да настъпи и във физическата му активност. Не бива да се застоявате дълго време пред телевизора или компютъра. Трябва да отделяте достатъчно време за спорт – тичане в парка, скачане на въже, каране на колело и т.н. Правете всичко, което ви е интересно, за да не загубите бързо желание за движение.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...