.

Кои храни влияят благотворно на имунната система [част първа]

Кои храни влияят благотворно на имунната система [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Никой не иска да боледува, всеки желае да бъде здрав, да се радва на живота и на свободното си време. За съжаление, куп настинки и вируси могат да провалят лятната ви почивка и да съсипят дните, които смятате да прекарате по плажа. Вероятно си милите, че човек не може да се разболее през лятото, защото зимата е сезонът на вирусите и всякакви други неприятни настинки. Истината е, че се лъжете. Вируси има и през лятото, а съвсем лесно можете да настинете, защото стоите на течение или на климатик. За да се радвате на безпроблемна почивка и щастливо лято, сега ще ви посочим кои храни са полезни за имунната система.

 

Бъз. Пили ли сте сок от бъз, приготвен от баба и дядо? Със сигурност ви е бил любим като дете. Старите хора определено знаят кое е полезно и кое не е. Сокът от бъз е много полезен за имунната система. Оказва се, че той блокира всякакви вируси и наистина може да ви предпази от настинка. Освен това е бъзът е богат на антиоксиданти и има способността да се бори с възпаления.

 

Печурка. Не бива да подценявате тази малка вкусна гъба. Тя съдържа селен и антиоксиданти. Освен това е богата на витамин В, които са наистина много важни за имунната система. Изследвания сочат, че печурките действат противовирусно, антибактериално и дори могат да се борят с тумори.

 

 

Акай бери. Определено някои от вас не са и чували какво е това. Може би, това растение не е най-популярното, но не бива да го подценяваме. Това е една „супер храна“, която съдържа огромни количества антиоксиданти. Акай бери не е свързана с някоя конкретна болест, която лекува, но подпомага цялостно имунната система. Ако искате да намерите този вълшебен плод, най-добре го потърсете като сушен, защото иначе трудно се намира на пазара.

 

Стриди. Сигурно сте чували, че стридите са афродизиак. Сега няма да говорим за тази тяхна слава, но няма как да пропуснем функцията им да подобряват нивата на имунната система. Стридите са богати на цинк, а високите нива на този елемент се свързват с антивирусен ефект, въпреки че изследователите не знаят все още защо.

 

Диня. Тя хидратира и освежава, зрялата диня също съдържа огромни количества антиоксидант, наречен глутатион. Той е известен с това, че подсилва имунната система, бори инфекциите и като цяло се съдържа в червените плодове. Разбира се, трябва да внимавате, не яжте динята прекалено студена, за да не ви заболи гърлото.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
DarthLord
преди 9 години
0
1
!
Отговори
Оо, бъзът и акай берито редовно присъстват в моето меню. Постоянно това ям. Много обичам, когато поканя някого на гости, попитам го дали иска бъз, той откаже и целия бъз остава за мен. :)
Страница 1 от 1