.

Кои храни влияят благотворно на имунната система? [част трета]

Кои храни влияят благотворно на имунната система? [част трета]
Снимка: freedigitalphotos.net

Никой не иска да боледува, всеки желае да бъде здрав, да се радва на живота и на свободното си време. За съжаление, куп настинки и вируси могат да провалят лятната ви почивка и да съсипят дните, които смятате да прекарате по плажа. Вероятно си милите, че човек не може да се разболее през лятото, защото зимата е сезонът на вирусите и всякакви други неприятни настинки. Истината е, че се лъжете. Вируси има и през лятото, а съвсем лесно можете да настинете, защото стоите на течение или на климатик. За да се радвате на безпроблемна почивка и щастливо лято, сега ще ви посочим кои храни са полезни за имунната система.

 

Нискокалорично кисело мляко. Хапвайте по една чаша кисело мляко дневно и ще намалите шанса да хванете вирус или настинка. Някои изследователи вярват, че киселото мляко може да стимулира имунната система и по-лесно да оздравявате при болест. Важно е да споменем, че киселото мляко съдържа витамин D. Според скорошни изследвания, има връзка между витамин D и риска да се разболеете от настинка.

 

Чесън. Чували ли сте, че чесънът е наричан „естествен антибиотик”? Оказва се, че наистина чесънът е много полезен и ако го хапвате, няма да сгрешите. Веществото, което прави чесънът толкова специален, се нарича алицин. Той е мощен антиоксидант, който съдържа сяра. Алицинът притежава свойствата на антибиотик, но без да има странични ефекти. Освен алицин, чесънът е богат на витамини от група В, витамин А, лецитин, етерични масла, желязо, калций, магнезий, мед, цинк и фосфор. Силната миризма на чесъна се дължи на веществото алицин.

 

 

Спанак. Той е определян като „супер храна”, защото е много богат на полезни вещества. Неслучайно това е любимата храна на Попай. Спанакът съдържа много фибри, антиоксиданти, витамин С. Хубаво е да хапвате редовно спанак, най-вече суров или леко сготвен, за да не убивате ценните вещества в него. Спанакът съдържа и много желязо, а това го прави особено полезен за хората, които не консумират месо.

 

 

Чай. Тук става дума за черен и зелен чай. И двата вида са пълни с полезните полифеноли и флавоноиди. Тези антиоксиданти се борят със свободните радикали в организма и ги унищожават. Зеленият чай има противовъзпалителна функция. Дори може да влияе на младежките пъпки, ако се мажете с такъв крем. Ако искате да се предпазите от настинки, зеленият чай е чудесно средство. Той съдържа антигени, които подсилват имунната система и блокират вирусите. За целта трябва да пиете по 4-5 чаши чай на ден.

 

Броколи. Изключително достъпен зеленчук, но много подценяван. Много хора не обичат броколи, но не знаят колко е полезен. Той стимулира имунната система, зашото е пълен с нутриенти. Съдържа витамини А и С.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...