.

Какво знаете за витамин H и витамин U?

Какво знаете за витамин H и витамин U?
Снимка: freedigitalphotos.net

Витамин U се използва при лечението на язва. Той се препоръчва и на пациенти, страдащи от киселинен рефлукс и други нарушения на стомашно-чревния тракт. Според някои специалисти витамин U помага и за лечението на кожни язви. Всъщност той не е витамин в истинския смисъл на думата, а по-скоро ензим, известен като S-methylmethionine, който се съдържа в естествен вид в някои храни, като зелето.

 

Язвите са болезнени отворени рани по стените на стомаха и тънките черва. Най-често те се причиняват от бактериална инфекция, тютюнопушене или прекален прием на лекарства. Традиционно язвите се лекуват с медикаменти, които намаляват отделянето на стомашни киселини, или с противовъзпалителни лекарства. Но витамин U се използва като естествено средство за лечение на раните и облекчаване на болките, съпътстващи язвите. През 1952 г. е направено проучване със 100 пациенти, страдащи от язва, като болните трябвало пият няколко пъти на ден пресен сок от зеле. Този зеленчук съдържа голям о количество S-methylmethionine. При две трети от пациентите симптомите на заболяването изчезнали. Заради естествените му лечебни свойства ензимът бил наречен витамин U.

 

Смята се, че този витамин засилва производството на муцин в организма - вещество, което се отделя от епителиалните клетки в тъкан, която образува предпазен слой върху стените на храносмилателния тракт и стомаха. Естествени източници на това вещество са зелето, житото, аспержите, броколите. То се съдържа и в други листни зеленчуци и в листата на репичките и ряпата. Витамин U може да се приема и като хранителна добавка във вид на капсули, прахчета или спрейове. Установено е, че лечебните свойства на витамин U изчезват при топлинна обработка и затова за лечение трябва да се използват само сурови храни. Няма определена дневна доза за прием на витамина. Препоръчително е за страдащите от язва да се консултират с лекар, преди да прибегнат до ежедневен прием на S-melhylmethbnine.

 

 

Витамин Н, по-известен като биотин, е част от групата В комплекс. Всички витамини от този комплекс помагат на организма в превръщането на въглехидратите в глюкоза, която доставя енергия на организма, както и в усвояването на мазнините и протеините. В-витамините са необходими за здравето на кожата, косата, очите, черния дроб и нервната система. Като всички В-витамини витамин Н е разтворим във вода, което означава, че не може да се натрупва в организма. Той се произвежда от чревни бактерии и се съдържа в малки количества в някои храни. Недостигът на биотин е рядкост. Симптомите на дефицита на витамин Н са оплешивяване, суха и люспеща се кожа, разцепвания в ъгълчетата на устата, подуване на езика, сухи очи, загуба на апетит, умора, безсъние и депресии. Обикновено липсата на този витамин се причинява от продължително хранене чрез системи, както и чрез приемане на антибиотици и медикаменти против конвулсии.

 

 

Биотинът се съдържа в маята, варените яйца, особено в жълтъка, сардините, ядките, пълнозърнестите храни, карфиола, бананите и гъбите. Биотинът присъства в мултивитамините и витамините В комплекс. Както за всички хранителни добавки. приемът на биотин трябва да се съгласува с лекар.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...