.

Какво можеш да научиш от спермограмата

Какво можеш да научиш от спермограмата
Снимка: freedigitalphotos.net

Често пъти се споменава колко е важно момичетата да посещават редовно гинеколог и да следят здравословното си състояние. Но не по-малко важно е и момчетата да обръщат внимание на интимното си здраве. Кога и защо се налага провеждането на това изследване? Как се взима материал за изследването? Какво представлява то?

 

Спермограмата е пълен анализ на семенната течност (сперма) - физически свойства, химичен и клетъчен състав, количество и други. Изследването обикновено е първото, което се прави, за да се установи дали един мъж има репродуктивни проблеми и смущения или не, прави се и след вазектомия(оперативно прекратяване на репродуктивната способност при мъжа), за да се провери дали тя е успешна.

 

Преди провеждането на спермограмата е необходимо да има полово въздържание 3 до 5 дни, но не повече от 7-8 дни. Необходимо е да се избягват приемът на алкохол и лекарства в деня преди анализа. При изследването се определят следните параметри, чиито референтни стойности според Световната здравна организация (СЗО) от 2010г. са:

 

Обем - измерва се количеството на еякулата (отделената при взимането на проба семенна течност), който трябва да е по-голям или равен на 1,5мл.

 

Време за втечняване - спермата по време на еякулация е в гелообразно състояние и обикновено се втечнява в женските полови пътища за около 20 мин.

 

pH - определя се степента на алкалност или киселинност на семенната течност. Това може да бъде причина сперматозоидите да загиват или да не могат да проникват в яйцеклетката. Средните стойности на pH са между 7,2 и 8,3.

 

Концентрация (брой) на сперматозоидите - определя се броят на сперматозоидите за мл. Референтната стойност според критериите на Световната Здравна Организация е над 15 млн/мл, а общият брой на сперматозоидите в целия еякулат трябва да е над 39 млн.

 

 

Подвижност на сперматозоидите - определя се процентът на сперматозоидите, които имат прогресивно (трябва да е над 32%) и непрогресивно движение, а също така и тези, които са неподвижни. Общата им подвижност трябва да е над 40%.

 

Морфология на сперматозоидите - това е процентът на сперматозоидите с нормална и абнормална форма. Над 4% от сперматозоидите трябва да имат нормална форма и структура.

 

Брой на бели кръвни клетки - нормално се наблюдава ниска концентрация на левкоцити в семенната течност, но в някои случаи, например при инфекция, техният брой значително се увеличава. При наличие на отклонения в спермограмата се налага провеждането на допълнителни тестове (НВА тест, тест за виталност, тест за биологична преживяемост, имунологични изследвания, хормонални изследвания, биопсия и др.).

 

Не бива да се страхувате или притеснявате, ако се наложи да си правите такова изследване. Няма нищо болезнено, срамно или притеснително в това.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Ivan Rusev
преди 9 години
0
0
!
Отговори
Как точно се провежда въпросното изследване?
Страница 1 от 1