.

Телефоните увреждат спермата

Телефоните увреждат спермата
Снимка: freeimages.com

В днешно време почти всеки един от нас разполага с телефон, при това смартфон. С всеки изминал ден техните функции растат правопропорционално на потребителското търсене. Пазарът на смартфони е един от най-динамичните технологични пазари и буквално всеки месец се появяват нови устройства, които спомагат за огромното разнообразия в зависимост от симбиозата между цена и качество.

 

 

За никого обаче не е тайна, че телефоните не са от най-полезните за здравето ни устройства. Колкото и невероятни функции да притежават, колкото и да улесняват живота ни, няма как да не признаем, че всекидневно ни облъчват и това се отразява значително на здравето ни. Едни от най-потърпевшите обаче са мъжете, тъй като според специалисти телефоните увреждат сперматозоидите.

 

Преди години излъчването от мобилните телефони беше посочено от Световната здравна организация като възможен канцероген, което доведе до множество изследвания, свързани с този въпрос, но в повечето случай се стигаше до доста двусмислени резултати, които така и не доказаха категорично колко опасни могат да са телефоните.

 

Последните изследвания, обаче показват, че мобилният апарат разпространява електромагнитно излъчване, което е в състояние да повиши температурата на живите тъкани и промени развитието на клетките. И както сами може да се досетите, повечето мъже не носят чанти, затова най-логичното място, на което държат телефона си е джоба си, което е твърде близо до тялото си, следователно потенциалната опасност, която ни дебне, изобщо не е за подценяване.

 

Друго сериозно откритие, което са констатирали учените е, че радиочестотното електромагнитно излъчване на мобилните телефони може да повлияе на мъжката плодовитост. Това е потвърдено от проучване, в което са участвали близо 1500 доброволци.

 

След многократни тестове, изследващи различни показатели специалистите установили, че количеството на сперматозоидите с нормална подвижност е намаляло с осем процента след употребата на мобилен апарат. Подобен ефект може да се види и при жизнеността на сперматозоидите, което недвусмислено показва колко опасни могат да са мобилните телефони.

 

Учените призовават всички господа своевременно да намерят подходящо място за телефона си, тъй като, ако той бъде оставен в джоба, може да им донесе доста репродуктивни проблеми.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...