.

Какво трябва да знаете, преди да боядисате косата си

Какво трябва да знаете, преди да боядисате косата си
Снимка: freeimages.com

Всеки млад човек иска да експериментира с прическата си. Най-често момичетата се боядисват за разнообразие или защото е модерно. Сега ще ви разкажем какво трябва да знаете за боите за коси, преди да ги използвате.

 

Колко жени по света боядисват косите си? Истината е, че около 75% от жените боядисват своята коса. Около три от четири жени признава, че не е с естествения цвят на косата си. Някои го правят, за да покрият сивите коси, а други, защото не харесват собствения цвят. Трети искат просто промяна.

 

Как можете да предпазите косата си от боите, които използвате? Боядисаните коси са уязвими, затова трябва да полагате специални грижи. За да не стане косата ви суха и накъсана, купете си шампоан и балсам, които подхранват косата и не увреждат цвета. Четете внимателно етикетите на опаковките, там трябва да е упоменато дали даденият продукт е подходящ за боядисани коси и уврежда ли цвета.

 

Обезцветяването на косата не е безвредно! Някои момичета експериментират твърде много с косата си и в даден момент решават, че цвета не им харесва. Понякога единственият начин е обезцветяване. Трябва да знаете, че то изобщо не е безвредно. Има голям шанс косата ви да стане суха, крехка и слаба. Тя ще се къса лесно и няма да е подходящо да я обработвате допълнително с преса или сешоар. Когато обезцветената коса израсте, тя отново ще е здрава.

 

 

Колко време трябва да мине, за да се боядисате отново? Прекалено честото боядисване не е добра идея. Най-добре е да боядисвате косата си веднъж месечно. Ако ви дразнят прорасналите корени, може да боядисвате само тях на две седмици.

 

 

Водата и слънцето също могат да повлияят зле на боядисаната коса! За да предпазите цвета си, използвайте шапчица, когато плувате, особено в басейни. Хлорът може да съсипе прическата ви. Слънчевите лъчи също не са особено полезни за косата. Използвайте специална козметика, която предпазва гривата от изсушаване и късане. Задължително трябва да има UV филтър.

 

Може ли да използвате боя за коса, за да боядисате веждите си? Не. Не правете тази грешка. Ако сте с кестеняви коса и вежди, а се боядисвате руса, би било чудесно, ако изсветлите и веждите си. Но не и със същата боя. Те могат да са опасни за очите, затова използвайте специални бои. Освен това, не е хубаво да използвате същия тон боя. Веждите трябва да са два тона по-тъмни или по-светли от косата.

 

Трябва ли да направите тест за алергии, преди да използвате боя за коса? Да. В боите за коса има над 5 000 химикала. Някои хора са по-чувствителни към съставките, а това може да доведе до алергични реакции. Преди да използвате боята, намажете малко количество от нея на вътрешната част на ръката си, до свивката на лакътя. Стойте така няколко минути. Ако усетите сърбеж, дразнене или се появи зачервяване, недейте да използвате тази боя.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...