.

Как да се храниш здравословно и правилно, когато си навън

Как да се храниш здравословно и правилно, когато си навън
Снимка: thinkstockphotos.com

Когато човек ходи на работа/училище по цял ден, той трудно се справя със здравословното хранене и често задоволява глада си с junk food и други вредни и висококалорични храни. Това обаче се отразява пагубно както на здравето, така и на външния вид. Ако държиш на себе си и не искаш да водиш постоянно борба с излишните килограми и да имаш излишни здравословни пролеми, научи се да се храниш здравословно, където и да си.

 

Носи си храна от вкъщи – по-добре да си направиш нещо вкусно за хапване у дома и да го вземеш със себе си, отколкото да си купуваш храна от близкия ресторант или нещо дребно от магазина. Така ще знаеш какво ядеш и ще може да направиш храната си здравословна и нискокалорична.

 

 

Приемай достатъчно количество вода – тялото ти трябва да е добре хидратирано, за да може да функционира правилно. Затова винаги носи със себе си вода и се старай да пиеш поне по 1.5 литра вода дневно.

 

Избягвай преработените храни – старай се в менюто ти да има основно натурални пресни храни и се постарай да намалиш консумацията на вафли, торти, пасти и всякакви подобни вкусни и висококалорични храни.

 

Спортувай редовно – хубаво е да тренираш често, за да поддържаш тялото си във форма. Опитай се да правиш упражнения всеки ден, за предпочитане сутрин преди закуска.

 

Храни се балансирано – наблегни на консумацията на храни, богати на калций и като цяло се старай да се храниш здравословно, за да доставиш на организма си всичко, което му е нужно.

 

Намали приема на кофеин – прекомерната консумация на кофеин води до дехидратация, намалява калция и причинява ранна остеопороза. Затова се опитай да пиеш по 1-2 кафета дневно и избягвай газираните напитки, които имат кофеин.

 

Забрави за junk food-а – определено е най-лесно и приятно да задоволиш глада си с вкусен хамбургер или сочна баничка, но това се отразява негативно на здравето и на външния ти вид, затова не го прави, а ако не можеш да се откажеш напълно от този вреден навик, сведи консумацията на такива храни до минимум. Имай предвид, че чипсът, солетите, соленките, бисквитите, вафлите и т.н. са само празни калории и нямат никаква хранителна стойност. Затова, когато почувстваш глад, хапни някакви ядки или сливи, фурми, годжи бери и т.н. През лятото, когато на пазара има разнообразие от пресни плодове, наблегни на тяхната консумацията. Така ще си доставиш нужното количество витамини и няма да трупаш излишни килограми.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...