.

От какво зависи възрастта на половото съзряване при момичетата

От какво зависи възрастта на половото съзряване при момичетата
Снимка: Dreamstime

Половото съзряване, известно още като пубертет, е периодът от развитието на човека, което детето преминава, за да се превърне във възрастен индивид. Този процес продължава няколко години и е свързан с редица физиологични, емоционално и интелектуални промени.

 

 

Половото съзряване при момичетата се свързва с нарастване на матката и оформянето ѝ в типичната крушовидна форма, яйчниците започват да работят и да произвеждат яйцеклетки. Външните полови органи нарастват, кожата около тях става розова и се появява бяло течение. При момичетата става ясно, че пубертетът е започнал, когато им се появи първата менструация, наречен менархе. Известно време след това цикълът не е особено редовен, което е нещо напълно нормално. По време на половото съзряване гърдите също нарастват, оформят се, а млечните жлези са готови да поемат своята функция.

 

Наскоро направено проучване показва, че възрастта, в която настъпва пубертетът при момичетата, зависи от това от кой родител е получило едни и други гени, пише сп. Nature. Става въпрос на импринтираните гени, които се държат по различен начин в зависимост от това дали са наследени от майката или от бащата. Някои от тях са активни, само хкогато са предадени от майката, а други, когато са от бащата.

 

За да стигнат до този извод, учените направили мащабно проучване, в което взели участие 182 000 доброволки от различни страни. Възрастта, когато те имали за пръв път цикъл, е била сравнявана с резултатите от генетичен анализ. Резултатите показват, че гените, определящи възрастта на половото съзряване, се отнасят към импринтираните. Това са гени, които контролират възрастта и развитието.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...