.

Кои храни правят кожата перфектна

Кои храни правят кожата перфектна
Снимка: thinkstockphotos.com

Всяка жена иска да има перфектна кожа. Това обаче не се постига със скъпа козметика, храненето е от доста по-голямо значение. Затова, вместо да си даваш парите за най-новите и скъпи козметични продукти, които излизат на пазара, по-добре промени хранителния си режим. Така ще ти излиза по-евтино и наистина ще успееш да се сдобиеш с перфектна кожа. Виж на кои храни трябва да наблягаш, за да имаш кожата, за която мечтаеш:

 

1. Червени чушки – те са изключително вкусни и могат да се консумират както сурови, така и варени. В една червена чушка се съдържа над 100% от дневната ти нужда от витамин С. Също така в чушките има витамин В6, диетични фибри и каротиноиди, които предотвратяват появата на бръчки и увеличават кръвообращението на кожата. Ако имаш проблеми с акнето, наблегни на консумацията на червени чушки.

 

2. Натурален шоколад – със сигурност си доволен от факта, че натуралният шоколад е полезен и може да си го хапваш от време на време, без да имаш угризения на съвестта. В черния шоколад се съдържат антиоксиданти, мастни киселини и флаваноли, които правят кожата по-нежна, намалявайки грапавостта ѝ и защитавайки я от вредното слънце. Също така натуралният шоколад засилва кръвообращението, което оказва положително влияние на кожата.

 

 

3. Сьомга – консумацията на сьомга помага за борбата със стреса и депресията, затова, ако нямаш настроение, хапни си рибка. В сьомгата има витамин D, който се синтезира под действието на слънчевите лъчи в кожата и костите. Недостигът на този витамин може да доведе до развитие на рак. В сьомгата се съдържа още омега-3 мастни киселини, които се борят успешно с бръчките и акнето. Редовната консумация на сьомга поддържа кожата хидратирана и по този начин тя изглежда наистина добре.

 

4. Кокосово масло – то е един от най-богатите източници на наситени мазнини, като 90% от калориите, които съдържа, са наситени мазнини. В кокосово масло има още лауринова киселина, която държи далеч вируси, инфекции и акне. Също така то е богато на витамин Е и есенциални мастни киселини, които поддържат кожата влажна, мека и без бръчки.

 

5. Зелен чай – всички сме наясно с факта, че той е изключително полезен. Зеленият чай съдържа антиоксиданти и L-теанин, който помага на тялото да се отпусне и да снеме напрежението от себе си. Ако искаш да си здрав и да имаш хубава кожа, пий поне по 3 чаши дневно зелен чай.

 

 

6. Спанак – този зеленчук съдържа в себе си огромно количество желязо, фолиева киселина, витамин Е, витамин А, витамин С, фибри, хлорофил и растителни протеини. Антиоксидантите, които ги има в спанака, се борят успешно с всички видове кожни проблеми. Затова, дори да мразиш спанак, добави го към менюто си и в най-скоро време ще се радваш на перфектна кожа.

 

7. Семена – на пазара има огромно разнообразие от семена – тиквени семки, слънчоглед, конопено семе, семена от чиа, ленени семена и др. Тиквените и слънчогледовите семки съдържат магнезий, витамин Е, селен и протеин, като последните две предпазват кожата от появата на бръчки. Магнезият и витамин Е пък намаляват нивото на стреса. В ленените и конопените семена и в семената от чиа има омега-3 мастни киселини, които се борят успешно с бръчките и досадните пъпки.

 

8. Целина – в нея се съдържа витамин К, който поддържа циркулацията на кръвта и по този начин помага за намаляване на високото кръвно налягане и до снемане на излишното напрежение. А всеки е наясно с факта, че стресът и напрежението се отразяват пагубно на човешкото здраве и на външния вид. В целината се съдържат още натрий, калий и вода, които хидратират кожата.

 

9. Папая – това е изключително вкусен плот, който е подходящ и за диети, защото съдържа в себе си едва 39 калории на 100 грама. Папаята съдържа огромно количество витамини – А, В, С, D и Е, калций, калий, фосфор, желязо, цинк, мед и магнезий, които намаляват възпалението и акнето.

 

 

10. Моркови – на последно място в нашия списък, но не и по значение, са морковите. Те са полезни както за очите, така и за кожата. Морковите са богати на витамин А, В1, В2 и С, които помагат за предотвратяване на свръхпроизводството на клетки във външния слой на кожата, които от своя страна водя до запушване на порите и появата на черни точки.

 

Разбира се, не е нужно да консумираш тези храни всеки ден, но е хубаво да ги приемаш поне няколко пъти седмично. Вместо да задоволяваш глада си с вредни и висококалорични храни, по-добре наблегни на здравословната храна, която освен здраве, ще ти донесе и хубав външен вид.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...